ГоловнаПолітика

Зеленський подав у Раду законопроєкт про відставку Смолія

Документ був поданий 2 липня.

Зеленський подав у Раду законопроєкт про відставку Смолія
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

Законопроєкт №3772 зареєстрований Радою, повідомляється на сайті парламенту.

Документ був отриманий і відправлений на розгляд керівництва 2 липня. Спочатку його повинен розглянути фінансовий комітет, який очолює нардеп від "Слуги народу" Данило Гетманцев. Після цього питання звільнення буде винесено на розгляд у зал.

Нагадаємо, що Данило Гетманцев допускає, що Верховна Рада буде голосувати за відставку голови НБУ Якова Смолія 3 липня. За його словами, у парламенті набереться достатньо голосів для відставки.

1 липня Яків Смолій оголосив, що подав президентові заяву про звільнення за власним бажанням через систематичний політичний тиск.

Він зазначив, що своєю відставкою хоче застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні.

На сайті регулятора опублікували звернення членів правління НБУ, у якому говорилося, що вони поділяють позицію подав у відставку глави НБУ Якова Смолія, але продовжують працювати для збереження макрофінансової стабільності.

Посли "великої сімки" заявили, що незалежний НБУ є фундаментальним досягненням держави, яке врятувало збанкрутілий банківський сектор. На їхню думку, підрив цієї надважливої інституції був би великим кроком назад і поставив під загрозу надійність реформ і їхню підтримку.

Після заяви про відставку глави Нацбанку Якова Смолія генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала заявив про припинення нових інвестицій. Він вважає, що гривня й ціни на активи в Україні впадуть.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram