ГоловнаПолітика

Глава Нацбанку Смолій подав у відставку "через систематичний політичний тиск" (оновлення)

Відставку Смолія можуть не підтримати в Раді.

Глава Нацбанку Смолій подав у відставку "через систематичний політичний тиск" (оновлення)
Фото: Сергей Нужненко

Глава Національного банку Яків Смолій написав заяву про звільнення за власним бажанням.

Про це повідомляє пресцентр НБУ.

За словами Смолія, заяву він написав через систематичний політичний тиск.

"Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як головою покладених на мене обов'язків керівництва діяльністю Національного банку і взаємодії з іншими державними органами. Своєю відставкою я хочу застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні", - заявив Яків Смолій.

Заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням Смолій написав і подав президенту в середу, 1 липня.

Оновлення. Члени правління НБУ поділяють позицію глави НБУ Якова Смолія, що подав у відставку, але продовжують працювати для збереження макрофінансової стабільності.

У травні в інтерв'ю ВВС Яків Смолій заявляв, що розраховує залишитися главою НБУ до 2025 року.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті національного регулятора.

У тексті зазначається, що члени правління Національного банку України поважають рішення глави НБУ про відставку і поділяють його застереження щодо систематичного політичного тиску.

Правління вважає своїм обов'язком поки що продовжувати роботу для збереження макрофінансової стабільності та інституційної спроможності Національного банку.

Правління закликає Президента, Уряд і політиків ефективно взаємодіяти з центральним банком і дати Національному банку можливість виконувати функції, покладені на центральний банк Конституцією України та Законом України "Про Національний банк України".

Оновлення 23:14. Глава комітету з питань податкової та фінансової політики Данило Гетманцев повідомив, що заяву Смолія про відставку розглянуть на засіданні профільного комітету Ради.

Також питання відставки Якова Смолія з посади голови НБУ буде розглядатися на засіданні фракції "Слуги народу", передає

РБК-Україна.

Гетманцев не виключає, що Смолію доведеться займати посаду глави Нацбанку і надалі, якщо депутати не підтримають його відставку. Чи є голоси за відставку Смолія депутати монобільшості визначать на окремому засіданні фракції.

"Це можливо. Спочатку ми розглянемо заяву на нашому комітеті. А потім дійсно на фракції. У першу чергу потрібно поспілкуватися з главою НБУ. Він буде в Раді, буде доповідати. Після цього Рада повинна буде прийняти його заяву про відставку", - пояснив він.

Крім того, нардеп вважає, що відставка Смолія може вплинути на відносини з Міжнародним валютним фондом.

"Безумовно, це не поліпшить відносини України і МВФ. Це очевидно. Я не думаю, що є прямий взаємозв'язок між цим рішенням і траншами від МВФ. Але дуже багато залежить від того, яку позицію займе сам глава НБУ про підстави його звільнення. Дуже неоднозначна інформація прозвучала щодо тиску на нього з боку ОП. Мені здається, що це дуже небезпечна інформація, яка вимагає перевірки", - зазначив Гетманцев.

У травні в інтерв'ю ВВС Яків Смолій заявляв, що розраховує залишитися главою НБУ до 2025 року.

Смолій був призначений главою НБУ в березні 2018 року, але де-факто очолив центробанк роком раніше у зв'язку з відходом Валерії Гонтаревої.

На позачерговому засіданні Верховної Ради 13 травня Смолій виступив з доповіддю, після якої глава фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев назвав діяльність Нацбанку суперечливою. Фінкомітету доручено підготувати постанову за підсумками доповіді Смолія, і в опозиції побоюються, що це може привести до звільнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram