ГоловнаЕкономікаФінанси

Смолій розраховує залишитися главою НБУ до 2025 року

"Є ще час і багато завдань, які ми повинні здійснити".

Смолій розраховує залишитися главою НБУ до 2025 року
Фото: Прес-центр НБУ

Глава Національного банку Яків Смолій розраховує залишитися на цій посаді до кінця каденції у 2025 році.

Про це він сказав в інтерв'ю BBC.

"Для голови Національного банку закон передбачає термін каденції сім років, і є вичерпний перелік підстав, за якими може бути змінено главу НБУ. Голова Національного банку призначається і звільняється за поданням президента, а затверджується Верховною Радою. У мене термін каденції завершується у 2025 році. Тобто ще э час і багато завдань, які ми повинні здійснити", - сказав Смолій.

Підставою для звільнення глави Національного банку може бути його заява про відставку; обвинувальний вирок суду; визнання недієздатним; припинення громадянства або еміграція; втрата бездоганної ділової репутації; подача недостовірної інформації при призначенні на посаду; смерть; невиконання службових обов'язків протягом більш ніж чотири місяці.

Яків Смолій став главою НБУ у березні 2018 року, але де-факто очолив центробанк роком раніше у зв'язку з тим, що з посади пішла Валерія Гонтарева.

На позачерговому засіданні Верховної Ради 13 травня Смолій виступив з доповіддю, після якої глава фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев назвав діяльність Нацбанку суперечливою. Фінкомітету доручено підготувати постанову за підсумками доповіді Смолія, і в опозиції побоюються, що це може привести до звільнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram