ГоловнаЕкономікаДержава

Європарламент схвалив надання Україні 1,2 млрд євро допомоги

Допомогу від ЄС також отримають країни, що входять до програми "Східне партнерство".

Європарламент схвалив надання Україні 1,2 млрд євро допомоги

Європарламент підтримав пропозицію Єврокомісії надати в рамках політики сусідства і розширення екстрену макрофінансову допомогу 10 країнам для подолання економічних наслідків пандемії COVID-19.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Загальний обсяг кредитного пакету становитиме 3 млрд євро. Найбільший кредит передбачений для України - 1,2 млрд євро. На другому місці Туніс - 600 млн євро.

Крім того, допомогу від ЄС отримають країни, що входять до програми ЄС "Східне партнерство", зокрема, Грузія (150 млн євро) і Молдова (100 млн євро), а також країни Західних Балкан, за винятком Сербії.

Про макрофінансову допомогу через поширення коронавірусу просила Брюссель і Білорусь, але рішення про це наразі немає.

Макрофінансова допомога - це кредити на сприятливих умовах, що виділяються ЄС сусіднім країнам для підтримки їх платіжного балансу. Максимальний термін погашення позик - 15 років. В ЄС необхідність надання такої допомоги пояснюють тим, що через пандемію міжнародна торгівля скоротилася, а капітал почав уникати ринків, що розвиваються. Це створило різке навантаження на платіжний баланс багатьох країн.

Оскільки надання макрофінансової допомоги є антикризовим заходом, то ця програма буде діяти один рік, а не 2,5 року, як зазвичай. Перший транш ЄС буде готовий виплатити відразу після підписання меморандуму про взаєморозуміння між Єврокомісією та урядами держав-одержувачів. Другий транш виділять, щойно будуть виконані умови, закріплені в меморандумі.

Нагадаємо, раніше Рада ЄС схвалила виділення Україні 1,2 млрд євро на боротьбу з коронавірусом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram