ГоловнаЕкономікаДержава

Верланов: реформи в податковій треба продовжувати, і вони повинні бути незворотними

Ексголова ДПС оскаржує своє звільнення.

Верланов: реформи в податковій треба продовжувати, і вони повинні бути незворотними
Фото: пресс-служба

Реформа податкової повинна тривати, незважаючи на те, хто буде керівником відомства, розповів ексголова Державної податкової служби Сергій Верланов у своєму відеоблозі на YouTube.

"Перш за все це прийняття закону про Бюро фінансових розслідувань або про спеціальний орган, який повинен займатися фінансовими розслідуваннями, який буде невеликим, компактним, аналітичним, але водночас - заможним, це питання дуже актуальне, необхідно зробити це негайно. Я закликаю всі політичні сили об'єднатися навколо цього питання", - заявив Верланов.

Він вважає, що необхідно створити єдину юрособу для ДПС і ліквідувати всі регіональні юридичні особи.

"Це зменшення рівнів керівництва і залежності від місцевих органів, регіональної влади, регіональних еліт", - пояснив колишній голова ДПС.

Ще одним важливим аспектом він назвав автоматичне відшкодування ПДВ і систему моніторингу ризиків.

"Ця реформа має тривати, ми повинні тільки зміцнювати її і робити кращою, забезпечувати відшкодування ПДВ нашим експортерам, які фактично створюють додану вартість для України. Ба більше, я вважаю, що потрібно розглянути градацію ПДВ для різних категорій платників за ризиками. Для найменш ризикованих підприємств цей цикл повинен бути таким, як у Європі, - не більш ніж 15-30 днів в українських реаліях. Якщо є ризикові галузі, непрямі контракти, то можна робити це в тому таймлайні, який існує на сьогодні, тобто два місяці. І третя категорія - суперризиковані, за якими можна продовжити перевірки і до трьох місяців, як в Італії", - підкреслив ексголова податкової.

Верланов вважає, що профільний комітет Ради і Мінфін могли б узятися за розробку такої системи.

Наступною реформою він назвав зміну аудиту, відбір компаній для якого зараз відбувається напівавтоматично. Ексголова ДПС вважає цю систему застарілою і наполягає на необхідності ввести повністю автоматичний відбір.

"З 300 тис. активних підприємств потрібно відібрати 5 тис. - стільки аудитів реально можна зробити за рік, - сказав він. - Потрібно напрацювати таку систему критеріїв, яка аналізуватиме великий масив даних, щонайменше 200-300 критеріїв. У провідних країнах світу система ризик-менеджменту аналізує близько 600-1000 критеріїв для відбору підприємств для аудиту. І така система повинна запрацювати в Україні вже цього року".

Колишній голова податкової зазначив, що під час роботи в ДПС він разом з казначейством США та Європейським Союзом зробив напрацювання для реалізації такої системи і готовий включитися в цю роботу зараз.

Верланов підкреслив, що реформи потрібно продовжувати, і вони повинні бути незворотними, для цього необхідно створювати правильні інституції - єдину юридичну особу, конкурси та держконтракти. Він вважає, що така вимога бізнесу, який не хоче повернення методів роботи чиновників часів експрезидента Віктора Януковича - тодішнього голови Міністерства доходів і зборів Олександра Клименка й ексголови Державної податкової служби Віталія Захарченка.

"На жаль, за останній час деякі з цих інституційних речей були поставлені під ризики. На моє переконання, це тимчасове явище, і скоро Україна знову повернеться на шлях реформ і буде відповідати високим критеріям, встановленим в Угоді про асоціацію з Євросоюзом, меморандумі з Міжнародним валютним фондом, а головне - відповідатиме реальному запиту українського бізнесу, який не хоче повертатися на машині часу в часи Клименка-Захарченка", - резюмував він.

Нагадаємо, Сергія Верланова звільнив Кабмін з посади голови Державної податкової служби 24 квітня. Голова ДПС стверджував, що ніяких підстав для його звільнення не було. Він назвав своє звільнення політичним і припустив, що "воно відбулося в інтересах представників колишніх еліт, які були остаточно виключені з різних податкових схем".

На відставці Верланова, а також голови митної служби Максима Нефьодова наполягав Ігор Уманський, який близько місяця обіймав посаду міністра фінансів в уряді Дениса Шмигаля. Він, зокрема, стверджував, що ДПС при Верланові влаштовував "корупційні скручування з ПДВ", що призводило до щомісячних втрат держбюджету на суму до 5 млрд грн.

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження за позовом Верланова до Кабінету Міністрів і Державної податкової служби України, він оскаржує своє звільнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram