ГоловнаЕкономікаФінанси

Глава Нацбанку впевнений у конституційності "антиколомойського" закону

"Ми впевнені в тому, що усе зроблено правильно".

Глава Нацбанку впевнений у конституційності "антиколомойського" закону
Фото: пресс-служба НБУ

Глава Національного банку Яків Смолій упевнений в конституційності закону про неповернення банків-банкрутів колишнім власникам, також відомого як "антиколомойський" закон.

Про це він сказав в інтерв'ю BBC.

"Над законом працювала ціла група представників різних інститутів, у тому числі і міністерств фінансів, економіки, Офісу президента, Національного банку, а також Міністерства юстиції. Супроводжував цей процес особисто міністр юстиції. Він стверджує, що усе - закон, усі правки, які були, усе відповідає Конституції. Ми впевнені у тому, що все зроблено правильно. Якісь спроби піддати це сумніву можуть бути, але юристи кажуть, що закон відповідає усім конституційним нормам", - сказав Смолій.

Він додав, що міжнародні партнери України і фінансові організації вже позитивно відреагували на ухвалення цього закону. Він вважає, що такою ж буде реакція Міжнародного валютного фонду.

За його оцінками, перший транш в рамках нової кредитної програми stand-by Україна може отримати наприкінці травня або на початку червня.

"Ми вже маємо зареєстровані у парламенті постанови, подані депутатами, які блокують підписання цього закону головою Верховної Ради і президентом. Значить, є кілька днів, після чого депутати повинні визначитися і проголосувати, по-моєму, за скасування цих постанов. Це дозволить спікерові підписати закон і відправити його на підпис президенту. Це може бути наступного тижня, оскільки депутати прийняли рішення, що вони вже виходять з карантину і переходять у нормальний режим роботи, без позачергових засідань. Після підписання закону президентом буде оголошено засідання Ради директорів МВФ. У місії, яка працювала в Україні, готові усі документи, вони їх передадуть на засідання "борду". "Борд" прийме рішення. Після того, як рішення буде прийнято, до перерахування першого траншу може бути один-два дні. Тобто, якщо розкласти усі тимчасові рамки, то ми можемо ще у травні отримати перший транш. Або у перший тиждень червня", - сказав Смолій.

Нагадаємо, що лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко раніше заявила, що її фракція проситиме Конституційний Суд дати свою оцінку закону про банки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram