ГоловнаПолітика

На відставці Смолія з посади глави НБУ наполягав Зеленський

Напередодні заяви про відставку Смолій кілька разів відвідував Офіс президента.

На відставці Смолія з посади глави НБУ наполягав Зеленський
Яков Смолий и Владимир Зеленский
Фото: twitter.com/YSmolii

На відставці Якова Смолія з посади голови Національного банку України наполягав президент Володимир Зеленський. Напередодні заяви про звільнення Смолій кілька разів відвідував Офіс президента – у день самої заяви 1 липня, напередодні після засідання Нацради реформ, а також у попередні дні, повідомила на своєму Telegram-каналі шеф-редакторка LB.ua Соня Кошкіна.

"Була дуже непроста розмова з президентом. Точніше кілька. По суті, відставка Смолія – пряма вимога Зеленського", – зазначила вона.

На думку Соні Кошкіної, малоймовірно, що парламент, чиїм рішення призначають за поданням президента України та звільняють голів Нацбанку, захоче зберегти Якова Смолія на посаді.

"А навіть якщо й так, навряд чи він сам погодитися залишитися", – зазначила журналістка.

Нагадаємо, що 1 липня Яків Смолій оголосив, що подав президенту заяву про звільнення за власним бажанням через систематичний політичний тиск.

Він зазначив, що своєю відставкою хоче застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні.

На сайті регулятора опублікували звернення членів правління НБУ, у котрому говорилося, що вони поділяють позицію Якова Смолія, але продовжують працювати для збереження макрофінансової стабільності.

Посли "великої сімки" заявили, що незалежний НБУ є фундаментальним досягненням держави, яке врятувало збанкрутілий банківський сектор. На їхню думку, підрив цієї надважливої інституції був би великим кроком назад і поставив під загрозу надійність реформ і їхню підтримку.

Після заяви про відставку глави Нацбанку Якова Смолія генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала заявив про припинення нових інвестицій. Він вважає, що гривня й ціни на активи в Україні впадуть.

На тлі заяви про відставку глави НБУ Якова Смолія курс долара на міжбанку на 10:30 2 липня зріс на 32 копійки порівняно з закриттям попередньої сесії. Курс євро піднявся на 48 копійок до 30,67 гривень.

2 липня Володимир Зеленський вніс до Ради законопроєкт про звільнення Смолія. Спочатку його повинен розглянути фінансовий комітет, який очолює нардеп від "Слуги народу" Данило Гетманцев. Після цього питання звільнення буде винесено на розгляд у зал.

Данило Гетманцев допускає, що Верховна Рада буде голосувати за відставку голови НБУ Якова Смолія 3 липня. За його словами, у парламенті набереться достатньо голосів для відставки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram