ГоловнаПолітика

​Комітет Ради рекомендує запровадити партійну систему на місцевих виборах для населених пунктів від 10 тис. жителів

"Опора" заявила, що рекомендована поправка порушує міжнародні норми.

​Комітет Ради рекомендує запровадити партійну систему на місцевих виборах для населених пунктів від 10 тис. жителів
Фото: facebook/Верховна Рада України

Парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує запровадити партійну систему на місцевих виборах для всіх населених пунктів від 10 тисяч жителів.

Про це повідомив у фейсбуці перший заступник голови комітету, депутат від партії "Голос" Роман Лозинський.

"Рішення комітету: самовисування в громадах до 10 тис. (населення, - ред.). Було 90 тис. Палицею загнали в партії. Змінюємо правила за 120 днів до виборів", - написав він.

Громадянська мережа "Опора" заявила, що рекомендована комітетом поправка до Виборчого кодексу порушує міжнародні норми.

"На жаль, до експертів тут не прислухалися і ухвалили рішення, яке порушує міжнародні стандарти і має ознаки перешкоджання реалізації пасивного виборчого права", - написала у фейсбуці координатор мережі Ольга Айвазовська.

Нагадаємо, 19 грудня 2019 року Рада ухвалила Виборчий кодекс, кардинально змінивши правила гри: депутати відмовилися від змішаної виборчої системи, яка передбачала мажоритарку на парламентських виборах, і погодилися на пропорційну - з відкритими виборчими списками. Однак вже тоді в партії влади визнавали, що Кодекс ухвалювали поспіхом і в нього потрібно вносити зміни. Детальніше читайте в матеріалі LB.ua "Як "Слуга народу" пише правила місцевих виборів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram