ГоловнаПолітика

Фінансовий комітет Ради рекомендував звільнити Смолія

Голови НБУ на засіданні комітету не було.

Фінансовий комітет Ради рекомендував звільнити Смолія
Яков Смолий
Фото: пресс-служба НБУ

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Раді звільнити голову Національного банку Якова Смолія.

Про це повідомив у фейсбуці депутат парламенту від фракції "Голос", перший заступник голови фінансового комітету Ярослав Железняк.

"Комітет із питань фінансів підтримав постанову про звільнення пана Смолія з посади голови НБУ. 16 "за", – написав він.

Железняк зазначив, що депутати "Голосу" не голосували за це рішення, оскільки не почули, хто саме робив на Смолія системний політичний тиск, а його самого на засіданні комітету не було.

Нагадаємо, 1 липня Смолій подав у відставку, пояснивши це систематичним політичним тиском. 2 липня Володимир Зеленський вніс у Раду законопроєкт про звільнення Смолія. Спочатку його повинен розглянути фінансовий комітет, який очолює нардеп від "слуги народу" Данило Гетманцев. Після цього питання звільнення буде винесено на розгляд у зал засідань Ради.

Гетманцев допускає, що парламент голосуватиме за відставку голови НБУ 3 липня. За його словами, у Раді набереться достатньо для цього голосів.

Відзначимо, що на відставці Смолія наполягав президент. Напередодні заяви про звільнення він кілька разів відвідував Офіс президента – у день самої заяви 1 липня, напередодні після засідання Нацради реформ, а також у попередні дні. Про це повідомила на своєму Telegram-каналі шеф-редакторка LB.ua Соня Кошкіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram