ГоловнаПолітика

Рада ЄС затвердила висновки про майбутнє Східного партнерства

Європа визнала стратегічну важливість програми.

Рада ЄС затвердила висновки про майбутнє Східного партнерства
Фото: EPA/UPG

Рада Європейського Союзу затвердила висновки про політику Східного партнерства після 2020 року, підтвердивши її стратегічне значення.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на пресреліз Ради ЄС.

У своїх висновках Рада вітає "значні досягнення Східного партнерства" і підтверджує свій "підхід, заснований на стимулюванні й умовах, як засіб заохочення країн Східного партнерства до продовження реформ і нарощування зусиль у цьому напрямку".

"Рада підтверджує, що нинішня політична основа, включаючи «20 результатів до 2020 року», повинна бути фактичною і приносити відчутні результати і користь людям. Рада також підкреслює важливість майбутнього Східного партнерства як більш стратегічної, амбітної, гнучкої і всеосяжної основи для співробітництва, що дозволяє учасникам спільно вирішувати загальні і глобальні завдання в широкому спектрі галузей, особливо в нинішній безпрецедентній ситуації, спричиненій пандемією COVID-19", - сказано в повідомленні.

"Рада з нетерпінням очікує наступного саміту Східного партнерства, на якому, сподіваються, будуть розглянуті результати, досягнуті з часу проведення останньої зустрічі на вищому рівні 2017 року, схвалені довгострокові політичні цілі і окреслені шляхи подальшого зміцнення і поглиблення співробітництва, а також буде дано мандат на підготовчу роботи над наступним поколінням результатів після 2020 року", - зазначили в раді.

Представник України при Європейському Союзі Микола Точицький у коментарі агентству заявив, що рішення Ради ЄС включають такі ключові сигнали для України, як підтримка ЄС європейських прагнень і європейського вибору, територіальної цілісності і мирного врегулювання конфліктів, подальша інтеграція з ЄС і доступ на внутрішній ринок Євросоюзу.

"У висновках ЄС визнає стратегічну важливість Східного партнерства і закликає до його великих амбіцій і гнучкості. Це саме те, що в контактах з ЄС і його державами-членами ми постійно просуваємо разом з іншими асоційованими партнерами - Грузією і Молдовою. Закріплена у висновках гнучкість дозволить нам розвивати ідею запуску додаткового формату діалогу ЄС з партнерами так званого "Східного партнерства Плюс", - сказав посол.

Він висловив упевненість, що висновки-2020 року - "хороша основа для майбутнього саміту Східного партнерства, протягом якого ми будемо працювати над посиленням відповідних політичних і секторальних сигналів.

Нагадаємо, що Східне партнерство - це ініційована Польщею і Швецією програма, спрямована на поглиблення і зміцнення відносин ЄС із шістьма східними сусідами: Азербайджаном, Вірменією, Білоруссю, Грузією, Молдовою і Україною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram