ГоловнаПолітика

КВУ проаналізував, як депутати спекулювали на темі боротьби з COVID-19

Деякі законопроєкти подали без жодного фінансового обґрунтування.

КВУ проаналізував, як депутати спекулювали на темі боротьби з COVID-19
Фото: Макс Требухов

Від початку карантину народні депутати зареєстрували 55 законопроєктів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом COVID-19. З них 21 законопроєкт передбачав економічну підтримку певних груп населення (підприємців, пенсіонерів, безробітних і т.д.).

Про це повідомляє Комітет виборців України, який проаналізував ці законопроєкти з приводу їхньої реалістичності, а саме - чи передбачили народні депутати кошти на їх реалізацію.

Так, за даними КВУ, половина законопроєктів (10 з 21) подано без жодного фінансово-економічного обґрунтування. У пояснювальній записці до кожного з них вказано, що "законопроєкт не вимагає витрат з Державного бюджету України", хоча насправді він потребує коштів на реалізацію. Частина депутатів заповнили відповідну графу формально, не вказавши в ній конкретних цифр або розрахунків.

Серед прикладів законодавчих спекуляцій на темі коронавірусу:

1. Законопроєкт №3306-1 (Н. Королевська, Ю. Солод). У зв'язку з карантином запропоновано ввести одноразову грошову допомогу для непрацездатних осіб. Зазначено, що проєкт не вимагає додаткових витрат держбюджету.

2. Законопроєкт №3306 (С. Мінько, Г. Вацак, І. Колихаєв). Запропоновано здійснити одноразову доплату певним категоріям пенсіонерів у зв'язку з карантином. Ініціатори зазначили, що фінансові розрахунки повинен здійснити Кабінет Міністрів.

3. Законопроєкт №3329 (К. Нестеренко, Д. Чорний, В. Бородін, О. Поляков). Передбачено звільнення від оподаткування доходів медичних працівників. Зазначено, що проєкт не вимагає додаткових витрат державного бюджету.

4. Законопроєкт №3293 (Д. Чорний). Запропоновано звільнити до 1 липня 2020 від сплати податків і зборів платників податків, діяльність яких була припинена на період карантину. Зазначено, що проєкт не вимагає додаткових витрат державного бюджету.

Деякі народні депутати стали авторами відразу декількох проєктів законів про протидію коронавірусу. Так, народний депутат Дмитро Чорний ("Слуга народу") став співавтором семи проєктів законів щодо протидії коронавірусу.

"Тема коронавірусу прямо позначилася на законодавчій роботу парламенту. Фактично кожна фракція запропонувала своє бачення боротьби з пандемією. Однак також було зареєстровано значну кількість авторських законопроєктів, які в основному базувалися не на фінансових розрахунках, а на бажаннях народних депутатів. У результаті законопроєкти виглядали не як готові для реалізації документи, а як посібники з побажаннями політиків", - підкреслили в КВУ.

У КВУ також відзначили як дивний той факт, що більшість авторських проєктів зареєстрували "Слуги народу", зважаючи на те, що монобільшість повинна працювати в унісон з урядом, який є основним центром вироблення рішень і володіє необхідною інформацією і розрахунками.

"Коли депутати подають законопроєкт, який, наприклад, звільняє від сплати податків певну групу населення, то вони повинні чітко вказати, про яку кількість громадян йдеться, скільки в результаті недоотримає Держбюджет і звідки взяти кошти, щоб компенсувати різницю. Те саме, якщо пропонуються будь-які види доплат, адже тоді депутат повинен вказати, звідки взяти кошти на їх реалізацію і про які суми йдеться", - підкреслив голова КВУ Олексій Кошель.

Нагадаємо, на позачерговому засіданні 7 травня Рада прирівняла загиблих від COVID-19 медиків до учасників бойових дій. Також цього дня парламент проголосував за масове тестування населення на коронавірус. Зокрема, тести будуть робити працівникам Нацполіції і Нацгвардії незалежно від того, чи контактували вони з хворими. Крім того, на COVID-19 будуть перевіряти всіх, хто звернувся по медичну допомогу і має симптоми захворювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram