ГоловнаПолітика

​Геращенко назвала обмеження на виїзд з України ознакою відкату до авторитаризму

"Під приводом боротьби з COVID ці хлопці знищують демократію і громадянські свободи".

​Геращенко назвала обмеження на виїзд з України ознакою відкату до авторитаризму
Ирина Геращенко
Фото: eurosolidarity.org

Депутат Верховної Ради Ірина Геращенко з опозиційної партії "Європейська солідарність" вважає, що Україна відкочується до авторитаризму, а влада свої дії прикриває необхідністю боротьби з пандемією.

Про це вона написала в фейсбуці.

"Ми пишалися, що завоювали "безвіз". Я тоді виграла безліч парі, навіть деякі близькі друзі не вірили, що ЄС надасть Україні "безвіз" в Шенгенській зоні у період агресії на Донбасі. У Ризі, на саміті Східного партнерства Порошенко зробив неймовірне і домігся вилучення політичного пункту з безвізової угоди - про прив'язку відкриття кордонів до закінчення війни на Донбасі", - зазначила Геращенко.

За її словами, у Зеленського підсилюють контроль за українцями і вибудовують авторитарну державу, обмежуючи права і свободи.

"Зеленський і Ко будують "безвиїзд", нову стіну і завісу. І карантин тут ні при чому. Під приводом боротьби з COVID ці хлопці знищують демократію і громадянські свободи. Це їхня ідеологія - взяти під контроль все: ваше спілкування, ваші пересування по світу, ваше життя, все. Так будуються тоталітарні держави. Ми готуємо відповідні запити в уряд і вимагаємо негайних роз'яснень від МЗС: що взагалі відбувається", - повідомила Геращенко.

Нагадаємо, що напередодні Зеленський заявив, що Україна не буде блокувати виїзд працівників за кордон, але від країни-замовника вимагатимуть контракту на роботу хоча б на три місяці.

Незабаром після цього стало відомо, що Україна забороняє виїзд своїх громадян без дозволу МЗС.

28 квітня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна не буде допомагати заробітчанам повертатися на роботу в інші країни. "В умовах пандемії будь-яка подорож - це наразитися на небезпеку захворіти, особливо коли це подорож літаком", - підкреслив він. За його словами, зараз всі зусилля влади спрямовані на те, щоб повертати українців, які застрягли за кордоном.

Увечері того ж дня в пресслужбі МЗС заявили, що не приймали рішення про заборону українцям виїжджати за кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram