ГоловнаПолітика

Шмигаль сподівається на підписання меморандуму з МВФ до кінця місяця

Нова кредитна програма дозволить отримати $5 млрд.

Шмигаль сподівається на підписання меморандуму з МВФ до кінця місяця
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сподівається на підписання меморандуму з Міжнародним валютним фондом до кінця місяця.

Про це повідомила пресслужба уряду за підсумками відеоконференції між Шмигалем і канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, яка відбулася у вівторок.

Під час розмови Шмигаль сказав, що співпраця з МВФ у межах програми stand-by, яку зараз обговорюють, дозволить отримати 5 млрд доларів, з яких 3,5 млрд підуть у держбюджет.

"Це не тільки фінансова підтримка. Це запорука отримання коштів від інших міжнародних фінансових організацій і показник того, що ми на шляху системних реформ", – зазначив голова уряду.

Шмигаль висловив надію, що меморандум про співпрацю з МВФ підпишуть у травні.

Він також подякував Німеччині за стабільну фінансову підтримку, зазначивши, що з 2014 року ця країна надала Україні 1,4 млрд євро, 150 млн євро з яких (невикористаний резерв) планують скерувати на допомогу українським лікарням для закупівлі медичного обладнання та на підтримку малого та середнього бізнесу в умовах коронакризи.

Нагадаємо, що попередня програма stand-by (SBA) для України була прийнята МВФ у грудні 2018 року. Україна отримала тоді єдиний транш у розмірі $1,4 млрд.

У грудні 2019 року Україна і МВФ домовилися про кредитну програму розширеного фінансування (EFF) на $5,5 млрд. Вона все ще не запущена, бо Україна не до кінця виконала вимоги Фонду.

У травні 2020 року стало відомо, що через кризу програма EFF відкладається, а замість неї почнуть ще одну stand-by.

Програми EFF спрямовані на підтримку країн, що зіткнулися із серйозними проблемами платіжного балансу, і зазвичай затверджуються на трирічний термін, тоді як кредити stand-by – на 1-2 роки. Термін повернення коштів за кредитами EFF починається через 4,5 роки й розтягується на п'ять років, тоді як виплати програми stand-by починаються через 3 роки і тривають два роки (для кожного траншу окремо). 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram