ГоловнаПолітика

Рада звільнила підприємців без доходів від сплати ЄСВ

За прийняття законопроєкту №2166 у другому читанні і в цілому проголосував 321 нардеп.

Рада звільнила підприємців без доходів від сплати ЄСВ
Фото: nus.org.ua

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон про збір і облік єдиного соціального внеску (щодо усунення дискримінації стосовно кола платників, законопроєкт №2166), який звільняє від сплати ЄСВ фізосіб-підприємців пенсійного віку і самозайнятих у сфері науки, літератури, культури та медицини.

За відповідне рішення проголосував 321 народний депутат за необхідних 226 голосів, передає "Інтерфакс-Україна".

"Законопроєкт №2166 розроблений для вдосконалення норм законодавства щодо нарахування ЄСВ особам, які ведуть незалежну професійну діяльність, усунення дискримінації платників ЄСВ та припинення несправедливої сплати ЄСВ самозайнятими особами та ФОП, якщо вони не отримали дохід, і штрафних санкцій за його несплату", - пояснив автор законопроєкту депутат Євген Петруняк.

Як зазначено в супровідних документах до законопроєкту, через законодавчі колізії деяким категоріям підприємців двічі нараховується ЄСВ, тоді як закон пропонує вирішити це питання.

Крім цього, обов'язок сплати ЄСВ пенсіонерами, які ведуть незалежну професійну діяльність, є дискримінаційним, а встановлення обов'язку сплачувати єдиний соціальний внесок без отримання доходу є непослідовним у контексті законодавства про ЄСВ, вважають автори законопроєкту.

Нагадаємо, в листопаді минулого року Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Конституційного Суду з проханням визнати неконституційними деякі пункти закону про збір ЄСВ. Ішлося саме про норми, що зобов'язують приватних підприємців платити податок незалежно від того, чи отримали вони дохід.

У липні 2019 року Кабінет Міністрів України збільшив у 1,5 раза частку єдиного соціального внеску, яка спрямовуватиметься до Фонду соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram