ГоловнаЕкономікаДержава

Депутати підтримали поправки Зеленського до ветованого законопроєкту про єдиний рахунок для сплати податків і ЄСВ

Документ досі не набув чинності через лобістську поправку.

Депутати підтримали поправки Зеленського до ветованого законопроєкту про єдиний рахунок для сплати податків і ЄСВ
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада на позачерговому засіданні в понеділок прийняла законопроєкт №1049, який вводить з 2021 року єдиний рахунок для сплати податків і зборів, а також для сплати єдиного внеску на загальнодержавне соціальне страхування.

Законопроєкт проголосували в цілому ще в жовтні 2019 року, але в лютому 2020 року президент Володимир Зеленський ветував його. Причиною такого рішення стала так звана "тютюнова поправка", через яку наприкінці минулого року виробники цигарок зупиняли виробництво.

Поправка ніяк не була пов'язана зі змістом законопроєкту і мала на меті регулювати націнки для гуртових і роздрібних структур, які здійснюють продаж цигарок.

Зеленський запропонував виключити цю норму із законопроєкту - і Рада погодилася. За законопроєкт №1049 з поправками президента проголосували 279 депутатів.

Законопроєкт передбачає, що єдиний рахунок не можна використовувати для сплати податку на додану вартість та акцизного податку з пального і спирту, оскільки для їх сплати існують дві інші, спеціальні системи електронного адміністрування.

З нього можна буде платити податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізосіб, єдиний соцвнесок, єдиний податок, рентну плату, податковий борг за ці податки.

Для відкриття єдиного податку досить буде подати заявку в Податкову службу через електронний кабінет.

Податкова служба і Держказначейство поки що не готові до реалізації цього механізму, тому їм дається відстрочка до 2021 року для підготовки необхідних систем.

Нагадаємо, у вересні 2019 року депутати вирішили об'єднати звітність із ЄСВ і податку на доходи фізосіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram