ГоловнаПолітика

Зеленський прийшов на позачергове засідання Ради і закликав підтримати законопроєкт про банки

"Я звертаюся до вас з повагою і хочу, щоб ви підтримали цей законопроєкт, який повинен захистити українську економіку".

Зеленський прийшов на позачергове засідання Ради і закликав підтримати законопроєкт про банки
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський прийшов на позачергове засідання парламенту 13 травня. Він звернувся до нардепів із закликом підтримати так званий "антиколомойський" законопроєкт про банки.

"Я думаю, питання банківського закону й так дуже затягнулося... Є питання захисту нашої економіки. Найважливіше під час нашої каденції - кілька важливих історичних законів, які повинні об'єднувати всю Україну і всі партії. Я звертаюся до вас з повагою і хочу, щоб ви підтримали цей законопроєкт, який повинен захистити українську економіку", - заявив президент.

Він зазначив, що цей законопроєкт повинен допомогти українській економіці прямо зараз.

Нагадаємо, 30 квітня Верховна Рада схвалила спеціальну процедуру для розгляду законопроєкту №2571-д про заборону повернення неплатоспроможних банків колишнім власникам (так званий "антиколомойський" закон), прийняття якого є однією з умов надання Україні кредиту МВФ.

До закону подали більш ніж 16 тис. поправок. Якщо депутати зважилися б почати їх розгляд за звичайною процедурою, це могло б затягтися на місяці, і робота парламенту була б заблокована.

На позачерговому засіданні 16 квітня Рада ввела особливу процедуру прийняття законопроєкту. Депутати прописали в регламенті: якщо до законопроєкту (крім проєкту кодексу чи законопроєкту за спецпроцедурою) перед другим читанням подали поправки в кількості, що в п'ять разів перевищує кількість статей проєкту (але не менш ніж 500), його можна розглядати за особливою процедурою. Того ж дня Рада зареєструвала чотири проєкти постанов про скасування результатів голосування за законопроєкт про спрощення процедури розгляду великої кількості поправок до законопроєктів. Це і заблокувало підписання прийнятого законопроєкту спікером Ради Дмитром Разумковим.

24 квітня Рада розблокувала підписання закону про зміни до регламенту.

26 квітня Комітет Ради закінчив розглядати 16 тис. поправок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram