ГоловнаПолітика

"Батьківщина" зареєструвала законопроєкт про загальне медичне страхування

У фракції стверджують, що проєкт закону розроблений з урахуванням світового досвіду та особливостей України.

"Батьківщина" зареєструвала законопроєкт про загальне медичне страхування
Фото: EPA/UPG

Депутати «Батьківщини» зареєстрували в парламенті законопроєкт № 3464 про медичне страхування, яке передбачає створення нової системи фінансування вітчизняної медицини й забезпечення гарантії рівного доступу всіх громадян до якісної медичної допомоги. Про це йдеться на сайті партії.

У “Батьківщині” стверджують, що проєкт закону розроблений з урахуванням світового досвіду, особливостей України, можливостей вітчизняного бюджету, стану системи охорони здоров’я тощо.

Фінансування медичної галузі, на переконання авторів документа, має здійснюватися з чотирьох джерел:

– частка коштів державного бюджету та коштів фондів соціального страхування – до 30 %;

– частка коштів місцевих бюджетів – до 10 %;

– позабюджетні кошти загальнообов’язкового медичного страхування – 50-60 %;

– приватні кошти громадян (кошти добровільного медичного страхування, благодійних фондів та міжнародної допомоги) – до 15 %.

За бюджетні кошти буде профінансовано зокрема: екстрену допомогу, невідкладну стоматологічну та паліативну допомогу, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, щеплення проти інфекційних хвороб.

Також держава опікуватиметься боротьбою з важкими, рідкісними та соціально-небезпечними захворюваннями (СНІД, туберкульоз, гепатит тощо).

“Запропоновані в законопроєкті механізми фінансування системи охорони здоров’я забезпечать людей якісною, доступною, наданою за сучасними стандартами, безоплатною медичною допомогою, гарантуватимуть підвищення заробітної плати медичних працівників до стандартів, прийнятих в усьому цивілізованому світі, а також створять умови для ефективної роботи закладів охорони здоров’я”, – йде мова в повідомленні партії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram