ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінімальний статутний капітал банків знизили до 200 млн грн

Депутати пом'якшили антикризову норму 2014 року.

Мінімальний статутний капітал банків знизили до 200 млн грн
Фото: пресс-служба НБУ

Верховна Рада знизила мінімальний розмір статутного капіталу для реєстрації банків з 500 млн гривень, прописаних у законі про банки і банківську діяльність, до 200 млн гривень.

Про це йдеться в законопроєкті №3329-д, який парламент прийняв голосами 333 депутатів на позачерговому засіданні в середу.

Мінімальний капітал для нових банків увели кризового 2014 року.

Робочим банкам тоді дали 10 років на те, щоб поступово вийти на цю суму. До початку 2021 року банки мали збільшити свій статутний капітал мінімум до 300 млн гривень, тепер робити це не обов'язково.

Після прийняття закону банкам більше не потрібно докапіталізуватися, якщо цього не вимагають інші нормативи або бізнес-стратегія.

"Існує потреба зменшити вимоги до мінімального розміру статутного капіталу банків з 500 млн грн до 200 млн грн, що обумовлено необхідністю приведення законодавчих вимог до мінімального розміру статутного капіталу банків в Україні у відповідність із сьогоднішніми економічними реаліями. З огляду на ситуацію в банківській системі України, а також з огляду на поточний стан економіки України в умовах складної епідеміологічної ситуації, яка склалася в країні й у світі, вважаємо, що зменшення вимог до мінімального розміру статутного капіталу матиме стабілізаційний ефект", - йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Окрім того, депутати вирішили продовжити на 4 роки (до 1 серпня 2024) дію закону про спрощену процедуру реорганізації і капіталізації банків.

Цей механізм дозволяє банкам добровільно здати банківську ліцензію, розрахувавшись із вкладниками, об'єднатися з іншим банком за спрощеною процедурою, скористатися спрощеною процедурою капіталізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram