ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада спростила процедуру злиття банків і їхньої капіталізації

Дія законопроекту розрахована до 1 серпня 2020 року.

Рада спростила процедуру злиття банків і їхньої капіталізації
Фото: пресс-служба президента

Верховна Рада спростила процедуру капіталізації і реорганізації банків.

За ухвалення в цілому законопроекту №6010 проголосували 253 депутати за мінімально необхідних 226.

Дія законопроекту розрахована до 1 серпня 2020 року. До цього періоду запропоновано скоротити терміни розгляду документів і оптимізувати процедури капіталізації і реорганізації банків шляхом приєднання.

Очікується, що термін проведення процедури об'єднання/злиття банків скоротиться з 1,5 року до трьох місяців.

Проектом заплановано врегулювати питання припинення здійснення банківської діяльності без ліквідації юридичної особи. Це дозволить банкам, які не можуть виконати вимоги регулятора про капіталізацію, залишити банківський ринок без навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Зараз така можливість у законодавстві відсутня.

Також запропоновано вирішити проблему забезпечення безперервності обслуговування клієнтів банку, який приєднується, протягом проведення всієї процедури реорганізації. Для цього законопроект передбачає: скорочення термінів і виключення окремих процедур під час проведення приєднання; перегляд нинішньої процедури взаємодії банків, що беруть участь у приєднанні, з НБУ та іншими державними органами під час приєднання; визначення моменту виникнення правонаступництва за зобов'язаннями банку, який ліквідують.

Нагадаємо, в найближчі роки українські банки повинні істотно збільшити свій статутний і регулятивний капітал. Зараз мінімальне значення становить 120 млн гривень, але вже з липня 2017 року він збільшиться до 200 млн грн, у 2018 році - до 300 млн грн, у 2019- році - до 400 млн грн, у 2020 році - до 450 млн грн.

Власники багатьох дрібних банків таких грошей не мають, тому вони можуть піти на злиття з конкурентами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram