ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ скоротив число системно важливих банків до трьох

Статус втратили Укрсоцбанк, Райффайзен Банк Аваль, ПІБ і Сбєрбанк.

НБУ скоротив число системно важливих банків до трьох
Фото: privatbank.ua

Національний банк України 16 лютого прийняв рішення скоротити кількість комерційних установ, які мають статус системно важливих, до трьох. Це ПриватБанк, а також два держбанки - Ощадний і Експортно-імпортний (Укрексімбанк).

Про це в понеділок повідомила прес-служба регулятора.

Раніше статус системного банку мали ще п'ять установ: Дельта Банк, Укрсоцбанк, Райффайзен Банк Аваль, Промінвестбанк і Сбєрбанк Росії. Дельта вже збанкрутувала і перебуває в процесі ліквідації.

Системно важливий банк зобов'язаний з 1 січня 2019 року дотримуватися нормативу миттєвої ліквідності (Н4) не менш ніж 30%, максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) - не більш ніж 20%. З 2020 року він також муситиме мати буфер системної важливості, який розраховується від загального обсягу ризику згідно з Інструкцією про порядок регулювання діяльності банків в Україні.

Зарахування банків до системно важливих не передбачає обов'язкового рішення про участь держави в їхньому капіталі: таке рішення приймає експертно-аналітична рада з питань участі держави в статутному капіталі банків при Мінфіні. Зокрема держава відмовилася брати участь у порятунку Дельта Банку.

ПриватБанк, Ощадбанк і Укрексімбанк є найбільшими українськими банками. Їхні активи на 1 жовтня 2015 року становили відповідно 242 млрд гривень, 157 млрд гривень і 140 млрд гривень. ПриватБанк належить дніпропетровським бізнесменам Ігореві Коломойському і Геннадію Боголюбову, Ощадбанк і Укрексімбанк - державі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram