ГоловнаЕкономікаДержава

Денісова попросила визнати неконституційними пункти закону про збір ЄСВ

Йдеться про норми, які зобов'язують ФОП платити податок незалежно від доходу.

Денісова попросила визнати неконституційними пункти закону про збір ЄСВ
Фото: Depositphotos/karelnoppe

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Конституційного Суду з проханням визнати деякі пункти Закону про "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" неконституційними. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Йдеться про норми, що зобов'язують приватних підприємців платити податок незалежно від того, чи отримали вони дохід. Денісова уточнила, що у 2016-2017 роках влада істотно змінила принципи збору єдиного внеску та розширила коло осіб, які потрапляють під вимоги обов'язкового його нарахування і сплати.

"Ухвалення двох законів (№1774 від 6.12.2016 та №2148I від 3.10.2017) призвело до скасування права добровільної сплати єдиного внеску в разі відсутності доходу і впровадження примусу нарахування і сплати ЄСВ [єдиного соціального внеску] незалежно від того, чи здійснювалася підприємницька діяльність, включаючи сезонних і нерегулярних працівників, а також у разі відпустки або хвороби", - повідомила вона.

Людмила Денісова зазначила, що згідно з аналізом українського законодавства, нарахування єдиного внеску для ФОП (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування) у звітному періоді, в якому вони не отримали доходу, звужує зміст і обсяг прав фізичних осіб-підприємців, а також тих, хто веде незалежну професійну діяльність. За її словами, це порушує вимоги статей 8, 22, 41 і 42 Конституції України, а також не відповідає принципу соціальної справедливості, закріпленому в Податковому кодексі України.

"Під час робочої зустрічі з представниками бізнесу, наукових установ і правозахисників прийнято рішення про направлення відповідного конституційного подання в КСУ, в якому прошу визнати неконституційними окремі положення Закону "Про збір та облік єдиного соціального внеску та загальнообов'язкове державне соціальне страхування", - підсумувала Людмила Денісова.

Нагадаємо, в липні 2019 Кабінет Міністрів України збільшив у 1,5 разу частку єдиного соціального внеску, яку скеровуватимуть до Фонду соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram