ГоловнаПолітика

У селі Веселий Поділ біля Полтави досі залишився пам'ятник Леніну

Пам'ятник у жалюгідному стані і руйнується.

Фото: Олександр Рудоманов

У селі Веселий Поділ (Семенівський район Полтавської області) досі стоїть пам'ятник Володимиру Леніну.

Про це повідомив кореспондент LB.ua, який побував у селі.

Згідно з наявною інформацією, цей монумент був пам'ятником монументального мистецтва. Зараз його постамент поступово руйнується, а на самій фігурі Леніна видно дві дірки.

Фото: Олександр Рудоманов

Місцеві жителі на запитання про декомунізацію пам'ятника відповідали по різному. Частина погоджувалася, що пам'ятник потрібно демонтувати, а частина - хотіла б його продати.

Керівник проєкту "Декомунізація. Україна" Вадим Позняков у коментарі LB.ua розповів, що йому ще в січні пообіцяли демонтувати пам'ятник. "Але я розумію, що без тиску на місцеву владу це може ніколи не відбутися", - розповів він.

Нагадаємо, навесні 2015 року набув чинності закон, який зобов'язує місцеві органи влади демонтувати пам'ятники особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які займали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади і управління СРСР, УРСР (УСРР), інших радянських республік (за винятком осіб, діяльність яких була значною мірою пов'язана з розвитком української науки і культури), працівникам радянських органів державної безпеки, подіям, пов'язаним з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, боротьбі проти учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті.

У лютому 2018 року директор УІНП Володимир В'ятрович заявив, що декомунізація в Україні фактично завершена. За його словами, в країні було демонтовано близько 2,5 тис. пам'яток, пов'язаних з тоталітарним режимом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram