ГоловнаСуспільствоЖиття

Міськрада Харкова знову проголосувала за перейменування проспекту в честь Жукова

За перейменування проголосували 52 депутати, проти - восьмеро.

Міськрада Харкова знову проголосувала за перейменування проспекту в честь Жукова
Фото: "Cвітанок"

Харківська міськрада вкотре підтримала присвоєння проспекту Петра Григоренка імені маршала Жукова.

Відповідне рішення було прийнято на сьогоднішній сесії, повідомляють на сайті мерії.

За перейменування проголосували 52 депутати. Проти виступили восьмеро осіб, ніхто не утримався.

"З 19 грудня 2019 року по 19 січня 2020 го в Харкові проводили громадське обговорення, як це передбачено законодавством. За результатами поданих пропозицій, на підтримку перейменування проспекту виступили 11 тис. 193 осіб, що становить 86% від загальної кількості голосів. Також хочу нагадати, що в цьому році виповнюється 75 років з закінчення Другої світової війни і відзначають 75-ту річницю підписання капітуляції Німеччини. Рішення про повернення проспекту імені Жукова буде правильним з погляду святкування цих дат", - сказав секретар міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища Олексій Хорошковатий.

Перед голосуванням мер Харкова Геннадій Кернес заявив, що в законі про декомунізацію "дійсно є різночитання, які використовують певні сили для розхитування ситуації навколо перейменування проспекту". Але міська влада, за його словами, все одно має намір скористатися своїм правом давати назви об'єктам топоніміки міста.

Нагадаємо, вперше міськрада підтримала перейменування в червні минулого року. Тоді активісти та представники декількох політсил оскаржили це рішення. Через два місяці Харківський окружний адміністративний суд скасував присвоєння проспекту імені маршала Жукова. Мерія оскаржила вердикт у другій інстанції. Але і Другий апеляційний адміністративний суд не підтримав перейменування. Тоді чиновники запустили громадське обговорення, в якому, за їхніми даними, за Жукова висловилися понад 11 тисяч осіб. Після цього рішення винесли на сесію.

Сучасний проспект Петра Григоренка виник під час забудови житлового масиву Селекційна Станція і з кінця 1960-х називався Стадіонна вулиця. У 1983 році її перейменували у вул. 60-річчя СРСР, у 1990 році рішенням виконкому - в просп. Маршала Жукова, а 17 травня 2016 року рішенням губернатора області Ігоря Райніна на підставі закону про декомунізацію - в проспект Петра Григоренка.

Навесні 2019 року в Харкові запустили петицію про повернення проспекту імені маршала Жукова. Мерія підтримала її на підставі того, що до забороненої символіки комуністичного режиму не належать назви топонімів, пов'язані з вигнанням нацистських окупантів з України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram