ГоловнаПолітика

Пристайко визнав, що домовленості нормандського формату не реалізовані повною мірою

Не факт, що зустріч у нормандському форматі відбудеться саме у квітні.

Пристайко визнав, що домовленості нормандського формату не реалізовані повною мірою
Фото: Макс Левин

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко визнав, що всі 7 домовленостей лідерів країн нормандського формату не реалізовані. За його словами, з них більш-менш реалізований лише обмін полоненими. Через це не факт, що нормандська зустріч відбудеться саме у квітні. Про це він повідомив на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Швеції Анн Лінде.

"У Парижі лідери домовилися, що їхня наступна зустріч відбудеться місяців через чотири. Тобто приблизно в квітні. Але лідери не зафіксували чітко конкретної дати, тому постійно виникають спекуляції", - сказав він.

Пристайко зазначив, що Україна зацікавлена як у виконанні грудневих домовленостей, так і в якнайшвидшому проведенні чергової зустрічі.

"Лавров сказав, що не бачить предмета зустрічі, поки всі 7 домовленостей лідерів не будуть реалізовані. Наразі з них більш-менш реалізований обмін полоненими... Ми також вважаємо, що максимальну кількість домовленостей має бути виконано. На жаль, у російській системі, коли від президента залежить рішення практично всіх питань, зустріч з лідером Росії є дуже важливою для подальшого прогресу. Саме тому ми хотіли б не відкладати цю зустріч", - сказав він.

Водночас, за його словами, не обов'язково така зустріч повинна відбутися в квітні.

"Ось така проста ситуація: чотири місяці - в квітні, але конкретної дати немає. Тому ми розраховуємо, працюємо, але не обов'язково це має статися саме в квітні", - сказав він.

Нагадаємо, 10 лютого Пристайко заявив, що не бачить підготовки до можливого проведення нової зустрічі нормандської четвірки.

Про те, що новий саміт нормандської четвірки має пройти в квітні в Берліні, президенти Німеччини, Франції, України і РФ домовилися на зустрічі в Парижі. 15 лютого Макрон цю домовленість підтвердив.

17 лютого прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що ще немає ясності в якому місяці може відбутися зустріч. Він говорив, що це питання ще обговорюється.

26 лютого голова російського МЗС Сергій Лавров заявив, що новий саміт у нормандському форматі може відбутися після виконання рішень попереднього саміту, а саме закріплення в законодавстві України "особливого статусу Донбасу".

Раніше голова МЗС повідомляв, що зустріч лідерів країн нормандського формату не відбудеться, поки Україна не виконає всі 7 пунктів комюніке, прийнятого за результатами нормандського саміту в Парижі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram