ГоловнаПолітика

Президент Ірану Рухані в розмові із Зеленським попросив вибачення за збитий літак

Іран готовий виплатити компенсацію.

Президент Ірану Рухані в розмові із Зеленським попросив вибачення за збитий літак
Хасан Рухани
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський увечері 11 січня провів телефонну розмову з президентом Ірану Хасаном Рухані. Вони говорили про збитий іранськими військами літак "Міжнародних авіаліній України".

Про це повідомила пресслужба президента України.  

"Говорив з Хасаном Рухані. Визнання збиття нашого літака - крок у потрібному напрямі. Наполягаю на невідкладному завершенні ідентифікації тіл та поверненні їх в Україну. Винні мають бути притягнуті до відповідальності. Чекаємо повної юридичної та технічної взаємодії надалі", - йдеться у твітері Зеленського.  

Рухані висловив співчуття українському народу й родичам загиблих.

"Він попросив вибачення від іранської сторони за трагедію, яка забрала 176 людських життів. Глава Ісламської Республіки Іран повністю визнає, що трагедія сталася через помилкові дії військових цієї держави", - сказано на сайті президента.

Рухані пообіцяв, що причетні до авіакатастрофи будуть притягнуті до відповідальності, а українські експерти отримають усю необхідну підтримку для розслідування трагедії.

Зеленський попросив повернути тіла загиблих до 19 січня, і президент Ірану пообіцяв зробити все від нього залежне, щоб репатріація була якомога швидшою.

Міністерство закордонних справ України спрямує Ірану ноту з чітким переліком усіх наступних кроків, зокрема - юридичних аспектів урегулювання питання компенсацій. Іранська сторона, як стверджує пресслужба президента, погодилася з Україною в цьому питанні.

Нагадаємо, літак регулярного рейсу Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб із семи країн, серед них 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram