ГоловнаПолітика

Зеленський пообіцяв Садовому, що СБУ проведе розслідування "сміттєвої блокади" Львова

Заяв Садового про тиск з боку колишнього глави держави достатньо для відкриття кримінального провадження.

Зеленський пообіцяв Садовому, що СБУ проведе розслідування "сміттєвої блокади" Львова
Фото: cкриншот

Президент України Володимир Зеленський пообіцяв львівському меру Андрію Садовому, що СБУ проведе розслідування «сміттєвої блокади» міста в 2016-2017 роках. Про це глава держави заявив у Львові під час представлення нового голови ЛОДА у відповідь на заклик Садового провести реальне розслідування за фактом підпалу Грибовицького сміттєзвалища та подальшої «сміттєвої блокади» Львова, передає УНІАН.

«Тому ми і привезли голову Служби безпеки України. Ми хочемо почути конкретні прізвища людей, виконавців, виконавчої влади, місцевої влади, які сприяли цьому тиску. Якщо можна почути відповіді на ці питання, то ми займемося цими людьми», - сказав Зеленський.

Після чого керівник Офісу президента України Андрій Богдан зазначив, що заяв Садового про тиск з боку колишнього глави держави Петра Порошенка досить для відкриття кримінального провадження.

«Всі заяви, які озвучив пан Садовий, можна вважати заявою про злочин, - це екологічна безпека держави, це безпека цілого міста. Таку заяву про злочин потрібно внести до Єдиного державного реєстру, і, я думаю, що Служба безпеки зобов'язана ефективно розслідувати, хто давав команду, кому давали команду, як виконували, як блокували, які підрозділи були задіяні. Відповідних посадових осіб, якщо мало місце порушення трудової дисципліни, на підставі цих даних звільнити, а хто безпосередньо незаконні вказівки виконував, їх треба притягнути до відповідальності», - сказав Богдан.

У той же час Садовий заявив, що в разі відкриття кримінального провадження, він і міська рада нададуть правоохоронцям всі необхідні документи.

Нагадаємо, сміттєва криза у Львові почалася в 2016 році через закриття Грибовицького сміттєзвалища - єдиного легального місця для вивозу сміття зі Львова та навколишніх сіл. Це сталося після масштабної пожежі та зсуву сміття, в результаті чого загинули чотири людини - троє співробітників ДержНС і еколог, тіло якого так і не знайшли.

Деякий час сміття з міста не вивозили, інші полігони країни відмовлялися приймати тверді побутові відходи зі Львова.

Влітку 2017 року міськрада під тиском центральної влади змушена була передати обов'язки вивезення і захоронення сміття з доплатою Львівській ОДА.

На початку липня 2019 Львівська мерія після того, як Порошенко і Синютка покинули свої посади, повернула собі функцію вивезення і захоронення сміття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram