ГоловнаЕкономікаДержава

Назад у минуле: як світ відрізає Росію від глобальної економіки

Мабуть, уперше у світовій історії агресія однієї країни проти іншої викликала таку консолідовану і жорстку реакцію світу. Масштабні санкції Заходу та небажання глобальних компаній мати справу з агресором буквально за кілька днів відкинули Росію на десятиліття назад – у економічному та технологічному сенсі. 

LB.ua розповідає, як світ перетворює імперію Путіна на світового ізгоя.

Фото: EPA/UPG

Санкції за визнання так званих «Л/ДНР»

Повномасштабній агресії Росії передувало визнання квазіутворень на території Донецької та Луганської областей, так званих «Л/ДНР». Росія окупувала ці території ще у 2014 році. 

Володимир Путін визнав терористів 21 лютого 2022 року. Одразу після цього США заборонили своїм громадянам інвестувати в псевдореспубліки. До санкцій долучились країни ЄС, Японія та Австралія. Уже 22 та 23 лютого були запроваджені санкції проти банків, які фінансують оборонну промисловість Росії, це: ВЭБ, Промсвязьбанк і 42 їхні дочірні структури, серед яких футбольний клуб ЦСКА. 

Під санкції також потрапили діти вищих російських чиновників. 

Великобританія і собі запровадила санкції проти п'яти російських банків: Промсвязьбанку, банку «Россия», ИС Банку, ЧБРР, Генбанку, – а також олігархів і друзів Путіна Геннадія Тимченка та братів Ротенбергів.

ЄС наклав обмеження на 351 депутата Держдуми, після того як ці обранці 15 лютого 2022 року попросили президента Путіна визнати так звані «ДНР» і «ЛНР». Крім того, санкції наклали на 27 чиновників і пропагандистів, серед них – міністр оборони Сергій Шойгу, банкір Андрій Костін, голова ВЭБ РФ Ігор Шувалов, речниця МЗС Марія Захарова, пропагандисти Маргарита Сімоньян і Володимир Соловйов.

Марія Захарова, Маргарита Сімоньян і Володимир Соловйов
Фото: anews.com
Марія Захарова, Маргарита Сімоньян і Володимир Соловйов

Канада наклала санкції проти російського суверенного боргу, Японія обмежила розміщення російських облігацій на своєму ринку. Ініціативи ЄС і США підтримали Австралія й Ісландія.

Головними в цьому пакеті для Росії стали заходи проти «Північного потоку-2». 23 лютого США запровадили санкції проти швейцарської компанії Nord Stream 2 AG, оператора газопроводу та її виконавчого директора Маттіаса Варніга. А Німеччина призупинила сертифікацію газогону.

Велика війна – великі санкції

Після повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну світові держави почали вводити санкції проти країни-агресорки. Жорсткі заходи запровадили США, країни ЄС, Великобританія, Японія, Австралія. Пізніше до них приєдналися Південна Корея, Сінгапур, Албанія, Північна Македонія, Косово, Тайвань, Монако, Норвегія, Чорногорія і навіть традиційно нейтральна Швейцарія – уперше у своїй історії. 

Обмеження наклали на енергетичний, оборонний, технологічний і фінансовий сектори російської господарки.

Уперше санкції ввели і проти президента Володимира Путіна. На другий день війни країни ЄС, Великобританія, США та Канада заморозили особисті активи кривавого диктатора. Тож Путін став третім очільником держави в новітній історії, проти якого запровадили особисті санкції. Він приєднався до своїх традиційних союзників – президента Сирії Башара Асада та самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Фото: kremlin.ru

Упродовж 27-28 лютого до санкцій проти Путіна долучилися Японія, Австралія, Фарерські Острови та Швейцарія. 

Під обмеження також потрапили гаманці Путіна – його найближчі друзі, яких він зробив олігархами. Більшість мають величезні активи на Заході, там живуть їхні родини. 

МЗС Великої Британії 27 лютого повідомило, що має чорний список російських олігархів, пов'язаних з керівництвом РФ. Проти них увели санкції, змусили позбутися активів. Частину з них конфіскували. Зокрема, Роман Абрамович змушений продати футбольний клуб «Челсі». Ще у двох – Алішера Усманова та Ігоря Шувалова – конфіскували маєтки в Лондоні. За словами віцепрем'єра країни Домініка Рааба, у конфіскованих маєтках планують розселяти біженців з України. 

Європейський Союз увів санкції проти прессекретаря президента Путіна Дмитра Пєскова, голови ради директорів ПАТ «Северсталь» Олексія Мордашова, голови ПАТ "НК «Роснефть»" Ігоря Сєчіна, співвласників консорціуму «Альфа-Груп» Михайла Фрідмана та Петра Авена, голови ПАТ «Транснефть» Микола Токарєва, уже згаданого Алішера Усманова, власника Volga Group Геннадія Тимченка, голови ради директорів АТ «Международный аэропорт Шереметьево» Олександра Пономаренка, голови ПАТ «Промсвязьбанк» Петра Фрадкова, віолончеліста Сергія Ролдугіна, депутата Андрія Турчака, директора Російського фонду прямих інвестицій Кирила Дмитрієва. Лише за перший день війни, за даними Forbes, російські олігархи втратили 71 мільярд доларів.

Ігор Сєчін, Ольга Скабєєва, Дмитро Пєсков
Фото: segodnya.ua
Ігор Сєчін, Ольга Скабєєва, Дмитро Пєсков

Дісталося і пропагандистам Валерієві Соловйову, Маргариті Сімоньян, Ользі Скабєєвій і Тиграну Кеосаяну: усі їхні активи та їхніх сімей заморожено, майно на території ЄС конфісковано. Їм також заборонено в'їзд на території країн, які наклали на них санкції.

Жорстку політику підтримали Князівство Монако, Норвегія, Північна Македонія та частково визнана Республіка Косово. 

Другим пакетом Велика Британія, ЄС і США ввели санкції проти прем'єр-міністра Михайла Мішустіна та міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Заборонили в'їзд ще п'ятьом російським олігархам, близьким до Путіна. Їхніх імен, утім, не опублікували з міркувань конфіденційності. До цих заборон приєдналася Швейцарія. 

2 березня у друзів Путіна почали конфісковувати закордонні активи. За даними видання Forbes, Німеччина вилучила яхту Dilbar, що належить Алішеру Усманову. Її вартість оцінюють у 600 мільйонів доларів. 3 березня у Франції конфіскували яхту Amore Vero Ігоря Сєчіна. В Італії затримали яхти «Леди М» Олексія Мордашова та «Елена» Геннадія Тимченка.

Яхта Dilbar
Фото: worldmarine.ru
Яхта Dilbar

Також в Італії конфіскували вілли колишнього депутата держдуми РФ Олега Савченка, дві вілли російського пропагандиста Соловйова на озері Комо і нерухомість Алішера Усманова.

Убивство фінансового сектору

Санкції практично вбили російський фондовий ринок. США заборонили американцям вести справи з Центробанком Росії та заморозили його активи, запровадили санкції проти Мінфіну РФ і Фонду національного добробуту. Аналогічно вчинив ЄС. Це дозволило заморозити дві третини міжнародних золото-валютних резервів окупанта на суму близько 400 мільярдів доларів. 

Росії закрили доступ до зовнішніх фінансових ринків. Вона не можна продавати свої цінні папери за кордоном. Сім найбільших банків: ВТБ, «Россия», «Открытие», «Новикомбанк», Промсвязьбанк, Совкомбанк і ВЭБ – відключили від системи SWIFT. 

Поки що у списку немає Сбербанку – проти нього США запровадили лише незначні обмеження. Проте вартість його акцій на Лондонській біржі упала майже до нуля, банк зостався без своїх європейських дочок.

Нью-Йоркська біржа і Nasdaq призупинили торгівлю акціями російських компаній. Під заборону потрапили Яндекс, російська платіжна система Qiwi, виробник ігор для мобільних телефонів Nexters, найбільший у Росії сервіс для пошуку роботи HeadHunter і найстаріший у РФ інтернет-магазин Ozon. Також Deutsche Börse з 2 березня припинила торгівлю всіма російськими цінними паперами.

Капіталізація великих російських компаній впала на 80-90% за кілька днів. 

З 2 березня ЄС заборонив продавати, постачати, передавати й експортувати в Росію банкноти євро. Це стосується фізичних чи юридичних осіб, організацій та органів у Росії, включаючи уряд Росії та Центральний банк Росії, або для використання в Росії.

Світовий банк та Азійський банк інфраструктурних інвестицій зупинили свою діяльність у Росії та Білорусі. 

Санкції торкнулись і криптовалюти. Влада Швейцарії заморозила всі криптоактиви компаній, що потрапили під санкції ЄС через вторгнення в Україну. Це зачепило 233 росіян.

Одразу після санкцій Росія традиційно почала «бомбити Воронеж». Уряд РФ зобов'язав місцеві компанії продавати 80% валютної виручки, а резидентам та іноземцям заборонили протягом пів року переказувати кошти за кордон. З 2 березня росіяни можуть вивести з країни щонайбільше 10 тисяч доларів. А картковий переказ не може перевищувати п'ять тисяч доларів.

Фото: shelf-neft.gazprom.ru

Енергетика в ізоляції

Основою економіки РФ є експорт газу та нафти. 

Канада першою повністю відмовилася від російської нафти. 

«Ми оголошуємо про намір заборонити весь імпорт сирої нафти з Росії, галузі, яка принесла великий зиск Путіну та його олігархам», – сказав прем'єр Канади Джастін Трюдо.

Про ймовірну відмову від російської нафти заявили й США

Крім нафти, країни Великої сімки домовилися поступово відмовитися від російського газу. Про це повідомила голова МЗС Великої Британії Ліз Трасс.

Глобальні енергетичні компанії, як-от Exxon Mobil, Shell і British Petroleum, оголосили про вихід із російських проєктів. Ці компанії також забезпечували РФ доступ до сучасних технологій глибинного буріння.

Італійська нафтогазова компанія Eni повідомила, що йде з проєктів «Північний потік» і «Блакитний потік». Австрійська нафтова компанія OMV відмовилася від купівлі частки акцій «Північного потоку».

Фото: Gazprom

Керівництво французької нафтогазової компанії TotalEnergies вирішило не інвестувати в нові проєкти в Росії.

Було відкликано заявку ДК "Росатом" на участь у німецькому підприємстві з виробництва ядерного палива в Нижній Саксонії.

Але це не всі санкції проти енергетичного сектору окупанта. Зокрема, в Конгрес США внесено законопроєкт про нові обмеження проти РАТ "Газпром" і ПАТ "НК "Роснефть".

Блокування платіжних систем

24 лютого для росіян почалася нова реальність. Багатокілометрові черги до банкоматів потроху стають буденністю, як і відсутність доступу до звичних сервісів Apple Pay, Google Pay та Samsung Pay. PayPal заморозив можливість виводити гроші на карти російських банків. А згодом припинив надавати послуги у країні-агресорі.

Visa та MasterCard заблокували доступ підсанкційним російським банкам. Усередині країни росіяни ще можуть розраховуватися цими картами, проте за кордоном та в іноземних інтернет-магазинах – уже ні. 2 березня до Visa та MasterCard приєдналась American Express.

Фото: РБК

Розірвіть усі зв\'язки з Росією, - Кулеба країнам Заходу

Обслуговувати окупантів відмовились і менш відомі платіжні організації. Литовська Paysera тепер не обслуговує клієнтів у Росії та Білорусі. Компанія закрила рахунки, припинила виведення капіталу та відкриття активів компаніям, у яких хоч один акціонер є росіянином чи білорусом. 

Про припинення роботи в Росії повідомили сервіс транскордонних платежів Wise та організатор азартних ігор Parimatch.

«Лада» понад усе

Найбільші світові виробники автомобілів закривають свої заводи в РФ і припиняють продавати там свою продукцію. Продажі вже зупинили Audi, Volvo, Jaguar, Land Rover, BMW, Mercedes, Citroen, Porsche, General Motors, Mazda, Volkswagen, Honda, Ford і Skoda.

Німецький Daimler Truck – найбільший у світі продуцент вантажівок – заявив про припинення будь-якої співпраці з КАМАЗом, найбільшим виробником відповідних авто в Росії. Шведська Scania тимчасово не постачає в Росію машини та запчастини.

Японські Honda та Mazda, крім автомобілів, закривають експорт мотоциклів і запчастин.

Фото: EPA/UPG

Тому в найближчій перспективі Росія зможе користуватися лише продукцією власного автопрому, чиї можливості будуть обмежені санкціями. А ще – китайськими авто. 

Літати на відпочинок до Грузії та Казахстану

Після того, як Росія атакувала Україну, 32 країни: США, Канада, Велика Британія, країни ЄС та ін. – закрили небо для російських літаків. Через європейські санкції російська авіакомпанія «Аэрофлот» зупинила з 28 лютого всі рейси до Європи.

Поки що небо залишається відкритим з боку Казахстану, ОАЕ, Туреччини, Грузії та Вірменії. Саме Дубай стало найпопулярнішим місцем, куди російські олігархи перевозять свої сім'ї. Також існує попит на Вірменію, куди 4 березня було здійснено відразу 47 вильотів. 

Та чи буде на чому літати? Компанія Boeing повідомила, що припиняє підтримку російських авіакомпаній й угоди в Москві через вторгнення Росії в Україну. Зокрема, більше не надаватиме запчастин до літаків, призупинить технічне обслуговування та підтримку російських авіакомпаній.

Влада Європейського Союзу вирішила повністю заборонити постачання і лізинг літаків, вертольотів й іншої авіатехніки до РФ, а також їхнє страхування і техобслуговування.

Санкції означають вихід з Росії або неможливість повноцінної експлуатації всіх літаків компанії Airbus.

Фото: EPA/UPG

Бразильський авіавиробник Embraer теж перестане обслуговувати авіапарк російських компаній

При цьому близько 80% усіх цивільних літаків окупанта перебуває в лізингу, тому через санкції росіяни можуть втратити більшість свого цивільного флоту.

Електроніка та сервіси більше недоступні

Технологічні компанії більше не зможуть працювати в Росії через обмеження, які наклали США. На час написання матеріалу понад сотня світових компаній закрили свої сервіси, магазини та заводи в Росії та припинили постачання продукції в РФ. 

Більше росіяни не зможуть щоосені оновлювати Iphone. Компанія Apple припинила продаж своєї техніки в офіційному онлайн-магазині. Не вдасться й офіційно відремонтувати техніку компанії Тіма Кука. 

Лідери інформаційних технологій теж ідуть з Росії. Найбільший у світі виробник чипів, компанія TSMC, припинила постачання напівпровідників до Росії. Без таких чипів не працює жодна електроніка – від електрочайників до автомобілів і ракет. 

Топові виробники процесорів – Intel та AMD – припинили постачання своєї продукції в Росію. Як і флагман випуску відеокарт Nvidia. Провідні виробники комп'ютерної техніки Dell і Lenovo також не постачатимуть свої товари продукцію до Росії. Шведський виробник смартфонів та обладнання для зв'язку Ericsson повідомив про припинення бізнесу у Росії.

У містах Росії не відкрилися магазини для продажу техніки Apple re: Store, оскільки компанія Apple припинила продажі на своєму
сайті.
Фото: ferra.ru
У містах Росії не відкрилися магазини для продажу техніки Apple re: Store, оскільки компанія Apple припинила продажі на своєму сайті.

Компанія Adobe - всесвітній виробник графічного програмного забезпечення - теж припиняє роботу в Росії. Найвідомішими продуктами IT-компанії є Adobe Reader та Adobe Photoshop.

Міжнародна платформа для пошуку роботи Jooble.org заблокувала свою російську сторінку, зазначивши, що зараз РФ вчиняє злочин, ведучі бойові дії в Україні.

Netflix та Amazon також закрила свої сервіси для росіян. Подивитись довгоочікувані серіали тепер не вдасться. Zoom відкликала ліцензії на розробку програмного забезпечення. 

Компанія Samsung також зупинила постачання всіх товарів у Росію. Зокрема, телефонів і чипів. 

Виробники важкого будівельного обладнання Komatsu та Hitachi Construction Machinery разом з технологічною групою Panasonic теж приєдналися до списку японських компаній, які припиняють співпрацю з Росією. До санкції долучилися Codec і Canon.

Процесор Intel Pentium 4
Фото: windows central
Процесор Intel Pentium 4

Один з найбільших магістральних провайдерів американської компанії Cogent відключив російських операторів від своїх мереж. Клієнтами Cogent були Ростелеком, «Вымпелком», «МегаФон», Яндекс і VK.

Американський ІТ-гігант EPAM закриває російський офіс і припиняє обслуговувати російських клієнтів. Крім того, компанія вирішила виділити 100 мільйонів доларів США українським працівникам і їхнім сім'ям.

Компанія Microsoft теж зупинила нові продажі продуктів і послуг у Росії через розпочату нею війну в Україні. 2 березня про зупинку роботи в Росії оголосила й Oracle – друга за величиною компанія-виробник програмного забезпечення у світі.

Не працює в Росії і Booking.com. Бронювати готелі в Росії більше не вдасться, але пошук за кордоном поки що працює. 

Ніхто нічого нікуди

Морський транспорт є основою світової торгівлі, на нього припадає 70% перевезень. Держави-союзники України почали закривати порти для російських кораблів, які, як ви знаєте, йдуть нах*й. Уже зробили це Британія та Канада. 

Найбільша логістична компанія світу Maersk, що перевозить великі контейнери, зупинила роботу з усіма російськими портами і доставлятиме лише критичні продукти на кшталт ліків і гуманітарних вантажів. Аналогічне рішення ухвалили сінгапурська Ocean Network Express, німецька Hapag Lloyd і швейцарська MSC.

FedEx, UPD і DHL припиняють доставку посилок і листів російським громадянам і компаніям.

Фото: EPA/UPG

Хіт сезону – пиво «Жигулівське» і білоруський трикотаж 

У Росії закриваються фізичні й онлайнові магазини відомих світових брендів. Компанії Nike, Puma, Adidas та N&M заявили, що йдуть з Росії. 

Власник бренду Zara компанія Inditex припиняє торгівлю в Росії та закриває понад 500 магазинів. Нагадуємо, що в перелік входять магазини Bershka, Pull & Bear, Oysho, Stradivarius, Massimo Dutti та Uterqüe. Вони найпопулярніші в молоді та людей середнього віку в середньобюджетному сегменті. Пішов з Росії і відомий британський бренд Marks & Spencer.

Через розв’язану Путіним війну в Україні модні конгломерати LVMH (бренди Louis Vuitton, Dior, Givenchy, Guerlain, Moet & Chandon, Hennessy, Chaumet, – LB.ua) та Kering (Gucci, Balenciaga, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta, Gucci, Alexander McQueen-Lb.ua) масово закривають свої магазини в Росії.

Росіяни залишаться й без нормального пива. Зупиняють експорт нідерландський концерн Heineken і найбільші виробники пива в Чехії Plzensky Prazdroj, Staropramen, Budejovicky Budvar та Bernard.

Скандинавські компанії з виробництва меблів Jysk та IKEA закрили магазини у країні-агресорці. До них приєднався і виробник конструкторів Lego.

Японська корпорація Hitachi зупинила виробництво в Росії та експорт техніки в країну.

Замість «Бетмена» – «Жмурки»

Світові кінокомпанії Disney, Sony Pictures, Paramount і Warner Bros зупиняють прокат своїх фільмів у Росії через вторгнення в Україну. Warner Bros уже скасувала показ нового «Бетмена» у РФ за день до прем'єри, запланованої на 2 березня. Прем’єр інших новинок світового кінопрокату теж чекати не варто. Замість них уже анонсували прокат фільмів «Жмурки», «Брат» і «Брат 2». Досі на іноземні блокбастери припадало близько 70% виручки кінотеатрів у Росії. 

Ідуть з Росії Netflix та Amazon.

Чимало культурних інституцій світу - зокрема, Метрополітен-опера, Європейська кіноакадемія, Каннський фестиваль і Франкфуртський книжковий ярмарок - відмовились від співпраці з РФ. Театри та оркестри по всьому світу масово розривають контракти з російськими виконавцями, які відмовились засудити агресію своєї країни. 

Чимало світових зірок – від Міка Джаггера до Мадонни - уже засудили російську агресію. Артисти також масово скасовують свої виступи в РФ.

Лише телевізор та Одноклассники

Росіяни самі закрили Twitter і Facebook, щоб обмежити своїм громадянам доступ до непідцензурної інформації. За поданням Генпрокуратури РФ закрили ряд видань, навіть радіо «Эхо Москвы», що належить Газпрому. Кілька видань самі оголосили про своє закриття. 

Сервіс OnlyFans обмежив доступ до рахунків для російських і білоруських моделей.

YouTube заблокував канали, пов'язані з російськими державними ЗМІ RT та Sputnik по всій Європі. У самій Росії теж почалося поступове блокування всього сервісу YouTube. Раніше соцмережа скасувала монетизацію для блогерів з країни-агресора.

6 березня призупинила діяльність у Росії китайська соціальна мережа TikTok – через сумнозвісний закон про «фейкові новини».

Російського спорту більше немає

Міжнародний олімпійський комітет рекомендував міжнародним спортивним федераціям не допускати російських і білоруських спортсменів до участі в міжнародних змаганнях через ситуацію в Україні. Росії не дозволили брати участь у Параолімпійських іграх у Пекіні, що почались на початку березня 2022 року. 

Міжнародні органи управління тенісу скасували турнір у Москві. ITF усунули російську та білоруську збірні від командних турнірів. Спортсменам з Росії та Білорусі буде дозволено брати участь у турнірах WTA/ATP/ITF та «Великого шолома», проте вони виступатимуть без прапорів своїх країн.

ФІБА усунула всі російські команди від турнірів з баскетболу. Також російські баскетбольні клуби були усунені від участі в Євролізі та Єврокубку.

ФІФА та УЄФА усунули збірні та клуби Росії від участі у будь-яких змаганнях. Російські футбольні клуби відсторонені від єврокубків. Національні футбольні ліги РПЛ і ФНЛ більше не визнаються світовою спільнотою. Іноземні футболісти і тренери масово розривають контракти та їдуть з російських клубів.

Adidas призупинила співпрацю з російським футболом. УЄФА скасувала спонсорську угоду з російським Газпромом. 

Усі спортсмени, допоміжний персонал та офіційні особи з Росії та Білорусі будуть відсторонені від участі в заходах Всесвітньої легкоатлетичної серії в найближчому майбутньому. 

Спортсменів з Росії не допустять також до Чемпіонату світу 2022 року з легкої атлетики в Орегоні, Чемпіонату світу 2022 року з легкої атлетики в приміщенні в Белграді і командного Чемпіонату світу 2022 року зі спортивної ходьби в Маскаті.

Міжнародна федерація лижного спорту скасувала змагання, які мали відбуватися в РФ, і усунула російських спортсменів як мінімум до кінця сезону. 

Росіяни залишаться і без улюбленого фігурного катання. Міжнародна спілка ковзанярів також вирішила не допускати спортсменів з РФ і Білорусі до турнірів, які проходять під його егідою. Окрім фігурного катання, йдеться про ковзанярський спорт і шорттрек.

Міжнародна федерація боксу теж виключила російських спортсменів з усіх турнірів та титульних боїв.

Фото: EPA/UPG

Без FIFA, Відьмака, GTA і Call of Duty

Світові ігрові компанії теж закривають доступ Росії до своїх продуктів. Першими стали польські виробники з компанії CD Projekt RED. Тепер у Росії не купити популярні ігри "Відьмак" і "Cyberpunk 2077".

Зупинила продаж своїх ігор і Activision Blizzard. Із франшиз компанії тепер недоступні Candy Crush, Call of Duty, Overwatch, Warcraft, Diablo та Hearthstone. 

Electronic Arts теж зупиняє продаж своїх ігор. У своєму симуляторі футболу Fifa компанія вже прибрала російські клуби та національну збірну. 

Компанія Rockstar, яка подарувала світу, можливо, найпопулярніші франшизи GTA та Red Dead Redemption, закриває продаж своїх ігор, принаймні в офіційному магазині. 

Але найбільшим ударом по геймерах Росії стануть санкції компанії Valve. Головним активом компанії є онлайн-магазин для купівлі ігор на ПК Steam. 

Гіганти консольної індустрії Sony та Microsoft поки що не закрили своїх онлайн-магазинів для росіян, проте їхні представники заявляли, що збираються зробити це найближчим часом.

Фото: Daniel Rubino

Бренди, що залишились працювати в Росії

Поки що в країні-окупантці ще працює низка світових компаній. Це німецька мережа торговельних центрів METRO, PepsiCo та Coca Cola, швейцарська компанія Nestle, автомобільний виробник Stellantis (Peugeot, Citroen, Opel та FIAT), французький виробник молочної продукції Danone, французька енергетична компанія TotalEnergies, італійський виробник шин Pirelli, німецький хімічний концерн BAS і швейцарський виробник годинників SwatchGroup (Rado, Breguet, Omega). 

***

Країни Європейського Союзу вестимуть «тотальну економічну і фінансову війну проти Росії», наслідки якої відчують усі жителі РФ, заявив міністр економіки і фінансів Франції Брюно Ле Мер.

«Ми хочемо атакувати серце російської системи, ми націлені на Володимира Путіна, ми націлені на олігархів, але ми також націлені на всю російську економіку, і російський народ теж заплатить за наслідки, – зазначив він. – Санкції повинні вдарити швидко, вдарити сильно, і ми вже бачимо наслідки, рубль упав на 30%, валютні резерви Росії тануть, як сніг на сонці».

Російська економіка уже відчула катастрофічний удар санкцій, і з кожним днем ціна агресії Росії буде лише зростати і для Путіна та його злочинного оточення, і для кожного громадянина РФ.

Андрій ОленінАндрій Оленін, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram