ГоловнаЕкономікаДержава

Глава фінкомітету Ради назвав суперечливою діяльність НБУ

В опозиції побоюються, що Смолія спробують зняти з посади.

Глава фінкомітету Ради назвав суперечливою діяльність НБУ
Фото: Макс Левин

Глава фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев назвав суперечливою діяльність Національного банку.

Про це він сказав під час позачергового засідання парламенту після доповіді голови НБУ Якова Смолія.

"Аналіз діяльності НБУ… викликає суперечливі почуття. З одного боку, це вдале розв'язання НБУ питання ажіотажного попиту на гривню в кінці березня цього року – рішення ринковими методами без адміністративних заходів, але з іншого боку – це невиправдане різке зміцнення курсу гривні в другій половині 2019 року", – цитує Гетманцева агентство "Інтерфакс-Україна".

"З одного боку – найнижча інфляція, якої НБУ вдалося досягти в грудні минулого року й на сьогодні це 2,1%, скорочення облікової ставки до 13 % у 2019 і вже сьогодні до 8 % річних із перспективою подальшого зменшення, з іншого боку – це відсутність дешевих кредитних ресурсів для українського бізнесу", – додав Гетманцев.

При цьому він позитивно оцінив дії центробанку щодо валютної лібералізації, скасування обов'язкового продажу валюти, підвищення стабільності банківської системи.

"Діяльність НБУ викликає багато питань", – сказав Гетманцев.

За підсумками доповіді Смолія фінкомітету доручено підготувати відповідну постанову.

В опозиції побоюються, що це може призвести до звільнення Смолія.

"На порядку денному сьогоднішньої позачергової сесії однозначно стоїть пункт: доповідь голови НБУ. Яка не передбачає ніяких відповідних постанов. Але за підсумками виступу пана Смолія голова ВР раптом дає доручення «профільному комітету ВР підготувати відповідну постанову». І заявляє залу, що це був… звіт глави Нацбанку. Маніпуляції регламентом тривають. Ціна – спроба незаконно зняти з посади керівництво незалежного регулятора та поставити чергового повністю свого", – написала у фейсбуці нардепка Ірина Геращенко.

Нагадаємо, що минулого року Смолія визнали кращим главою центробанку в Центральній і Східній Європи за версією міжнародної газети GlobalMarkets.

Якова Смолія призначили главою НБУ в березні 2018 року, але де-факто очолив центробанк роком раніше через відхід Валерії Гонтаревої. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram