ГоловнаЕкономікаДержава

Міноборони хоче демілітаризувати крейсер "Україна" і поміняти підрядника будівництва корветів

Нові кораблі для Військово-Морських сил будуватиме МСЗ.

Міноборони хоче демілітаризувати крейсер "Україна" і поміняти підрядника будівництва корветів
Фото: news.pn

Міністр оборони Степан Полторак запропонував президенту Володимирові Зеленському демілітаризувати крейсер "Україна" і поміняти підрядника будівництва корветів.

Це сталося під час відвідин Зеленським Миколаївського суднобудівного заводу.

Спочатку Зеленському показали недобудовану "Україна", роботи на якій зупинено вже майже 20 років.

Полторак сказав, що Міноборони цей корабель не потрібен: на ньому стоїть застаріле озброєння і устаткування, а обслуговування занадто дороге. За словами міністра, одна заправка крейсера буде коштувати близько 30 млн гривень. Крім того, завдання, які може виконувати крейсер, не актуальні для України. Це супровід авіаударних груп, їх підтримка і знищення ворожих цілей в умовах океану.

"Його використання як крейсера ми вважаємо недоцільним і пропонуємо розглянути можливість демілітаризації, щоб встановлене і ще придатне обладнання ми змогли використати для модернізації суден і кораблів, які є на озброєнні", - сказав Полторак.

Натомість він запропонував реанімувати проєкт створення корвета. Перший український корвет "Володимир Великий" заклали на Чорноморському суднобудівному заводі (миколаївська верф Smart Maritime Group) 2010 року, але досі не побудували.

"Ми працюємо над створенням корвета за стандартами НАТО", - розповів міністр оборони.

Полторак запропонував закінчити роботи зі зварювання корпуса на ЧСЗ, після чого перевезти цей корпус на державний Миколаївський суднобудівний завод і добудувати там.

За оцінками заводу, проєкт "Корвет" забезпечить роботою до 1500 осіб.

У перспективі, після будівництва першого примірника, можливий пошук іноземного замовника.

МСЗ входить до складу концерну "Укроборонпром". Разом із Зеленським на підприємство приїздив член наглядової ради "Укроборонпрому" Давид Арахамія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram