ГоловнаЕкономікаДержава

Європейський Союз повністю підтримує рух до більш прозорого енергоринку, - Йоганес Бауер

Важливим результатом реформи є старт імпорту в Україну електроенергії.

Європейський Союз повністю підтримує рух до більш прозорого енергоринку, - Йоганес Бауер

Європейський Союз повністю підтримує рух України до більш прозорого ринку електроенергії. Таку думку висловив перший радник і керівник операційного відділу Представництва ЄС в Україні Йоганнес Бауер під час круглого столу "Запуск оптового ринку електричної енергії: перші результати та виклики" у комітеті з паливно-енергетичного комплексу Верховної Ради, повідомляють 

"Українські новини".

За словами єврочиновника, важливим результатом реформи є старт імпорту в Україну електроенергії.

"Ми дуже вітаємо можливість імпорту електроенергії і сподіваємося, що це вплине на питання ціноутворення", - підкреслив він.

Йоганес Бауер висловив подяку комітету з питань паливно-енергетичного комплексу за успішну роботу із реформування енергетичних ринків упродовж останніх років. 

"Без вашої та інших членів комітету відданості реформа енергетичного сектору в Україні не була би сьогодні настільки розвинутою. Комітет успішно керував процесом прийняття основних законів, пов’язаних із реформуванням ринку природного газу, електроенергії, проведенням аукціонів щодо відновлювальних джерел та стосовно регулятора у сфері енергетики. Ці закони є ключовими кроками стосовно реформування всього енергетичного сектору України, та за умови належної імплементації вони стануть основою для інтеграції наших енергетичних ринків на користь як громадян, так і підприємств України та Європейського Союзу. Дуже вдячний вам за високий рівень співпраці", - сказав він.

ЄС фіксує деякі технічні проблеми, пов’язані з новим енергоринком, однак, за словами Бауера, вони поступово вирішуються.

"Оптовий ринок електроенергії є дещо фрагментованим, розділеним на декілька підсегментів. І така незвична складність ринку, включаючи існування Бурштинського острова, може знизити його ліквідність і збільшити ринкову силу окремих гравців на цьому ринку. Також декілька технічних питань, як-от питання обліку, впорядкування даних обліку, мають бути вирішені для забезпечення надійності та фінансової сталості системи. Необхідно повністю реалізувати анбандлінг, відокремлення у оператора мереж системи передачі, і, зокрема, це має відбуватися на рівні регіональних компаній розподілу. Я дуже радий, що вирішуються проблеми, які з'являються на новому ринку", - зазначив перший радник і керівник операційного відділу Представництва ЄС в Україні.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні стартував другий етап енергореформи, який передбачає запуск нового оптового ринку електроенергії. Реформа ринку електроенергії передбачає впровадження європейської моделі, яка буде стимулювати в Україні конкуренцію і появу нових учасників ринку. Позаштатний радник міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех заявив, що впровадження нової моделі ринку електроенергії вкрай важливе для української економіки.

Як повідомляли ЗМІ, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) за результатами перших 10 днів роботи оптового ринку електроенергії в Україні оцінило запуск ринку як успішний, це є ключовою віхою в проведенні структурних реформ України. За підтримки USAID та його проєкту енергетичної безпеки, ринок було відкрито таким чином, щоб мінімізувати ризики й уникнути цінових шоків для споживачів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram