ГоловнаЕкономікаДержава

У Світовому банку порадили Україні пригальмувати зростання мінімалки

Підвищення зарплат відбувається без збільшення продуктивності.

У Світовому банку порадили Україні пригальмувати зростання мінімалки
Фото: Корреспондент.net

Економіст представництва Світового банку Анастасія Головач заявила, що Україна повинна пригальмувати зростання мінімальної зарплати.

"У 2017-му МЗП фактично подвоїли, а у 2018-му, якщо не помиляюся, збільшили ще на 30%. На додачу до цього і вчителі, і лікарі отримали секторальні надбавки. У результаті заробітна плата в держсекторі як відсоток від ВВП зросла з 9,6 у 2016 році до 11 у 2018-му (це з урахуванням зарплат у секторі вищої освіти). Якщо зіставити з порівнянними європейськими країнами, то і 9,6% - це багато, а 11 - це дуже багато. З одного боку, на ці витрати йдуть кошти, які могли б інвестувати в інфраструктуру, а з іншого - вони формують попит у тих секторах, які не можуть забезпечити нам стійке економічне зростання і частково є факторами тиску на інфляцію", - сказала Головач в інтерв'ю ZN.ua

За її словами, зростання зарплат без підвищення продуктивності праці призводить до негативних наслідків для економіки.

"З одного боку, держава не має вільних коштів для інвестицій в економіку, а з іншого - вартість засобів для бізнесу також буде збільшуватися, обмежуючи і їх інвестиції. Тому зараз дуже важливо зупинити стрімке зростання МЗП до того моменту, поки не будуть завершені основні структурні реформи в економіці. Крім того, будь-які підвищення заробітних плат і надбавок у державному секторі зараз теж небажані, оскільки в результаті вони призведуть до негативних наслідків для економічного зростання", - сказала Головач.

Представник СБ підкреслила, що вона не має на увазі повне припинення зростання зарплат.

"Ми говоримо про те, що вони повинні підвищуватися відповідно до темпів зростання продуктивності праці. Наприклад, якщо буде реалізована реформа в системі охорони здоров'я, зменшиться число установ, оптимізується кількість персоналу, зростуть якість послуг, продуктивність, то, відповідно, з'явиться можливість підвищити оплату праці в секторі. Поки цього не сталося, потрібно ретельно контролювати темпи збільшення заробітних плат... У сфері освіти, за нашими підрахунками, середня заробітна плата щодо середньої оплати праці людей з вищою освітою в Україні вже перевищує аналогічний показник у більш заможних європейських країнах. Фактично рівень оплати праці (зарплата плюс всі наявні надбавки) вже не такий низький, і її подальше підвищення повинно бути чітко прив'язане до збільшення продуктивності", - сказала Головач.

Нагадаємо, з 1 січня мінімальна зарплата в Україні зросла до 4173 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram