ГоловнаЕкономікаФінанси

На новій купюрі номіналом 50 фунтів буде зображений Алан Тьюринг

Він зламав коди нацистів, а після війни був засуджений за гомосексуалізм.

Фото: bankofengland.co.uk

Банк Англії вирішив розмістити на новій купюрі в 50 фунтів портрет математика Алана Тьюринга, який розгадав коди нацистів під час Другої світової війни.

Про це пише BBC.

Нову купюру буде випущено в обіг до кінця 2021 року, вона, як і всі нові гроші, що їх випускає Банк Англії, буде не паперовою, а полімерною.

Цей номінал найменший, що використовується в обігу, він користується популярністю на чорному ринку.

На наявних нині в обігу 50-фунтових банкнотах зображені батьки англійської Індустріальної революції - творці парового двигуна Джеймс Ватт і Меттью Боултон.

"Алан Тьюринг був видатним математиком, його робота значно вплинула на наше сьогоднішнє життя", - пояснили свій вибір у Банку Англії.

"Він був батьком комп'ютерних наук і штучного інтелекту, а також героєм війни. Внесок Алана Тьюринга в багатьох галузях був революційним. Тьюринг - гігант, на плечах якого стоять багато в наші дні", - заявив керуючий Банку Англії Марк Карні.

Робота Алана Тьюринга в роки Другої світової війни дозволила командуванню союзних військ отримати доступ до секретних донесень з флоту нацистської Німеччини. Тьюринг зламав код німецької шифрувальної машини "Енігма".

У 1952 році Тьюринга заарештували за зустрічі з 19-річним юнаком і засудили в кримінальній справі за гомосексуальність. Він добровільно пройшов хімічну кастрацію. У 2013 році королівським указом його помилували посмертно.

У 2014 році в прокат вийшов фільм "Гра в імітацію" про Тьюринга. Головну роль у ньому виконав Бенедикт Камбербетч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram