ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк покращив прогноз зростання ВВП 2019 року до 3%

Внутрішній попит стійкий, а урожай зернових очікується високим.

Нацбанк покращив прогноз зростання ВВП 2019 року до 3%
Фото: НБУ

Національний банк покращив прогноз темпів економічного зростання на 2019 рік з 2,5% до 3%, а на 2020-й - з 2,9% до 3,2%.

Про це йдеться на сайті регулятора.

НБУ пояснив перегляд прогнозу стійким внутрішнім попитом, кращими умовами торгівлі й очікуваним збільшенням урожаю зернових.

Внутрішній попит залишатиметься основним драйвером економічного зростання і найближчими роками. Приріст приватного споживання сповільниться, але буде значним під впливом збільшення реальних доходів домогосподарств - заробітних плат, пенсійних виплат, а також грошових переказів із-за кордону.

Також вагому підтримку економіці будуть надавати інвестиції в основний капітал, які, за прогнозом НБУ, продовжать зростати високими темпами.

Основним припущенням макроекономічного прогнозу НБУ залишається збереження співпраці з Міжнародним валютним фондом. Це дасть можливість Україні отримувати інше офіційне фінансування, покращувати умови доступу до міжнародних ринків капіталу, а також підтримувати інтерес інвесторів до українських активів.

Факторами стримування для економічного зростання будуть слабка економічна активність у світі, а також скорочення з 2020 року обсягів транзиту природного газу в Європу в результаті будівництва обхідних газопроводів.

Нагадаємо, 2018 року внутрішній валовий продукт України зріс на 3,3%. Це було найбільше зростання за останні сім років. Для порівняння, 2017 року ВВП зріс на 2,5%, 2016-го - 2,4%.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram