ГоловнаЕкономікаДержава

Зеленський просить правоохоронців перевірити бюджетні дотації на бізнес Косюка

Президент упевнений, що МХП не потребує державної підтримки, тому що має прибуток.

Зеленський просить правоохоронців перевірити бюджетні дотації на бізнес Косюка
Фото: latifundist.com

Президент Володимир Зеленський просить правоохоронців перевірити дотації з державного бюджету і дивіденди одного з найбільших виробників м'яса птиці - компанії "Миронівський хлібопродукт" (МХП, Київ).

Про це він повідомив на засіданні Національної ради з питань антикорупційної політики, передають "Українські Новини".

"Корупція в бюджетній сфері протягом 2017-2018: одному з найбільших агрохолдингів України - "Миронівському хлібопродукту" - з держбюджету виділено майже 2,5 млрд гривень дотацій. Насправді він не потребує державної підтримки, тому що має прибуток. Хотів би звернутися до наших правоохоронних і антикорупційних органів: давайте перевіримо і порівняємо суму бюджетної допомоги і дивідендів", - сказав Зеленський.

ПАТ "Миронівський хлібопродукт" - вертикально інтегрований комплекс підприємств з виробництва курятини, інкубаційних яєць, кормів, займається рослинництвом, випускає куряче м'ясо під назвою "Наша ряба".

Нагадаємо, бізнесмен Юрій Косюк належить до найбагатших людей України. Його "Миронівський хлібопродукт" є найбільшим виробником курятини в Україні. Займається також виробництвом зернових, соняшникової олії, продуктів м'ясопереробки. На європейський ринок МХП постачає охолоджені напівтуші курей, які переробляють, у тому числі, на його підприємствах у Нідерландах і Словаччині. Земельний банк агрохолдингу на кінець 2017 року становив близько 370 тис. га.

У серпні минулого року компанія Косюка ТОВ "Вінницька птахофабрика" отримала 187 млн грн держдотацій. Ще 22 млн грн отримало підприємство "Аграрна компанія 2004", належне народному депутату Сергієві Лабазюку (депутатська група "Воля народу").

У 2018 року ще одне підприємство Косюка - "Зернопродукт МХП" - також отримало дотацію з бюджету на утримання корів молочного напряму. Сума дотації склала 5 млн гривень.

У 2017 році підприємства холдингу МХП отримали рекордну суму дотацій - 1,4 млрд гривень, або приблизно 35% від загальної суми державної підтримки аграрної галузі. Другим найбільшим одержувачем дотацій став "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка - 517 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram