ГоловнаЕкономікаДержава

Клімкін побоюється нової "газової війни" з Росією

"Не тільки ми, а й Європа добре розуміє ймовірність провокацій".

Клімкін побоюється нової "газової війни" з Росією
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Павло Клімкін побоюється нової "газової війни" з Росією.

"Упевнений, що Росія спробує організувати нову "газову війну". Така ймовірність дуже велика", - сказав він в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна". За його словами, цю можливість розуміють і в Європі, тому пропонують збільшувати запаси в сховищах. "Зараз не тільки ми, а й Європа добре розуміє ймовірність російських провокацій", - сказав Клімкін.

За словами голови зовнішньополітичного відомства, Україна і ЄС наполягають, що майбутні контракти необхідно укладати на підставі європейських правил, а Росія натякає на можливість таємних домовленостей.

"Це означає, зокрема, що газ необхідно продавати на східному кордоні. Тарифи ж слід розраховувати на основі методології, яка закладена в європейських правилах, тоді ми уникаємо будь-яких можливих "договорняків". Зараз же Росія відверто натякає на можливість домовитися, тобто вони не виключають можливість угоди, але тільки на їхніх умовах", - розповів міністр.

Нагадаємо, що попередня "газова війна" призвела 2009 року до підписання 10-річних газових контрактів із базовою ціною 450 доларів за 1000 куб. м. У 2019-му "Нафтогаз України" оцінив збитки від контрактів 2009 року у 32 млрд доларів.

Наприкінці листопада 2015 року Україна відмовилася від закупівлі природного газу в "Газпрому", оскільки "Нафтогаз" визнав його ціну завищеною. Імпорт тепер здійснюється на західному кордоні.

Наприкінці 2019 року газові контракти закінчуються, і на яких умовах продовжиться транзит газу в Європу через українську ГТС, поки що невідомо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram