ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ застерігає українців від розголошення реквізитів платіжних карток

Найбільше незаконних дій з платіжними картками в 2018 році проходило в інтернеті.

НБУ застерігає українців від розголошення реквізитів платіжних карток
Фото: segodnya.ua

Національний банк застерігає населення від розголошення реквізитів платіжних карток.

Про це йдеться в повідомленні на сайті НБУ.

Відзначають, що в 2018 році сума збитків українських банків від шахрайства з платіжними картками становила 0,0092% від загального обсягу всіх операцій з платіжними картками (у 2017 році - 0,0077%, 2016-му - 0,011%). Тобто на 1 млн гривень видаткових операцій з використанням платіжних карток у 2018 році 92 гривні припадало на незаконні операції.

Середній розмір однієї незаконної операції - близько 2500 гривень (у 2017 році - 2100 гривень). Загалом кількість незаконних дій із платіжними картками, за якими банки зазнали збитків, за минулий рік зросла до 105 500 випадків (у 2017 році - 77,6 тис. випадків).

Традиційно найбільша кількість шахрайських операцій відбувається у великих містах (з населенням понад 1 млн осіб). Найбільше незаконних дій з платіжними картками в 2018 році проходило в інтернеті - 55,1 тис. випадків (52,2% від загальної кількості) і, порівняно з 2017 роком, зросла в 1,4 разу.

"Така негативна тенденція насамперед пов'язана зі збільшенням числа шахрайств із застосуванням соціальної інженерії. Шахраї минулого року найчастіше використовували цей метод під час здійснення незаконних дій з платіжними картами або їх реквізитами. Йдеться про введення в оману пересічних громадян будь-якими способами для того, щоб вони відкрили власні персональні дані, реквізити платіжних карток, коди/паролі або здійснили переказ коштів під психологічним впливом на користь шахраїв", - відзначають у Нацбанку.

НБУ вкотре наголошує, що представники банку ніколи не дзвонять з подібними проханнями і не мають повноважень розпитувати громадян про їхні картки і рахунки.

"У жодному разі не слід розголошувати реквізити платіжних карток (термін її дії, код CVС2 / CVV2, ПІН-код до картки) і персональні дані, а також логін/пароль для входу в веб-банкінг, одноразові паролі для проведення додаткової аутентифікації і тощо", - наголошено в повідомленні.

Фото: bank.gov.ua

Нацбанк рекомендує не відповідати на підозрілі телефонні дзвінки, звертатися до банку-емітенту платіжної картки і перевіряти стан своїх рахунків. Окрім того, рекомендується застосовувати ліміти на проведення операцій з використанням платіжних карток, перш за все - в інтернеті, і користуватися послугами sms-інформування про здійснені операції.

Нагадаємо, безготівкові розрахунки в Україні наближаються до 50% від усіх платежів. Так, частка обсягу безготівкових операцій з використанням платіжних карток, емітованих українськими банками, за підсумками 2018 року сягнула 45,1%. Це на 5,8 в. п. більше порівняно з результатами 2017 року (39,3%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram