ГоловнаЕкономікаБізнес

Профспілки портовиків закликають депутатів блокувати законопроект "Про концесії"

З новим законопроектом "Про концесії" не можна поспішати хоча б тому, що в ньому приховані норми, які можуть створити рейдерську кризу в земельних відносинах.

Профспілки портовиків закликають депутатів блокувати законопроект "Про концесії"
Грузовое судно покидает международный грузовой терминал Токио
Фото: EPA/UPG

Профспілкові організації державних портів України болісно відреагували на наміри Комітету з питань економічної політики в стислі терміни розглянути і затвердити проект нового закону "Про концесії". Зокрема, профспілковий лідер ДП МТП "Чорноморськ" Сергій Бризгалов назвав законопроект асоціальним і антилюдяним, оскільки під час його розробки автори не врахували жодної думки профспілок тих підприємств, які заплановано першими передавати в концесію, пише УНІАН.

"Новий законопроект "Про концесії" - це бандитизм. Його не можна приймати. Він не передбачає жодних соціальних пільг і соціальних гарантій для людей, які працюють на підприємствах, переданих у концесію. На Заході Європарламент чи парламенти європейських країн, приймаючи рішення, які хоч трохи стосуються якихось соціальних пільг - без профспілок, без обговорення на громадському рівні - не роблять цього. Таких законів нишком не приймають. А у нас - будь ласка", - заявив Бризгалов.

Він додав, що передавати, наприклад, морські порти на 49 років - це те саме, що віддати їх у власність за символічну плату. При цьому, підкреслив Бризгалов, новий законопроект "Про концесії" дозволяє ліквідувати держпідприємство, щойно всі його активи будуть передані приватнику. Повернення держмайна в такому разі через 49 років ще більше ускладнюється. А трудовий колектив буде просто викинуто на вулицю - і все буде законно.

"У концесію віддають підприємства, які за будь-яких умов матимуть вантажообіг і працюватимуть. "Ольвія" - порт, який перевантажує вантажі військового призначення. Іншого такого в країні немає. І його здають. У нас у порту "Чорноморськ" єдиний в Україні поромний комплекс. Його здають в концесію. Що ж ви робите? Це ж стратегічний об'єкт - він з прибутком працює. Навіщо? Далі - Херсонський порт. І його в концесію. Через 5 років в Україні буде існувати головний товарний шлях - по Дніпру. А в кінці річки стоїть концесійний порт "Херсон", який буде перевалювати всі ці вантажі, які підуть Дніпром. І заробляти буде вже не держава, а незрозуміло хто. Це не концесія, а розкрадання держмайна в особливо великих розмірах", - зазначив Бризгалов.

Член Комітету ВРУ з питань аграрної політики Андрій Вадатурський вважає, що з новим законопроектом "Про концесії" не можна поспішати хоча б тому, що в ньому приховані норми, які можуть створити рейдерську кризу в земельних відносинах. Якщо сьогодні земельні ділянки можуть бути примусово вилучені у власника для потреб концесійних проектів тільки за рішенням суду, то в новому проекті ці повноваження переходять до органів виконавчої влади та місцевих муніципалітетів.

"Новий законопроект пропонує буквально: "Орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування... в одноосібному порядку приймає рішення про примусове відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, розміщених на них, для цілей будівництва і/або експлуатації в рамках здійснення державно приватного партнерства, в тому числі концесії". Тобто пропонують необмежений перелік підстав для вилучення. Концесіонери зможуть на законних підставах ініціювати вилучення майже будь-якого майна. Заявили, наприклад, що плануєте розширити територію концесійного підприємства в центрі Києва, скажімо, в 3 рази і знести сусідні будівлі "для цілей будівництва і/або експлуатації" - вперед", - пояснив Вадатурський.

Депутат додав, що автори законопроекту всіляко намагаються зробити концесію закритим процесом і тому правки депутатів про публікування в офіційній пресі деталей концесійних договорів відкидають. Законопроект передбачає підписання так званих договорів про нерозголошення інформації про концесійний проект.

"Це перетворить концесію на повністю тіньовий ринок. Переговори будуть проводити зі "своїми", а завдяки цьому  громадяни не зможуть дізнатися, передали цей держоб'єкт в концесію за 100 млн грн чи за 100 грн", - резюмував нардеп.

Довідка. Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики 20 березня планує розглянути і затвердити для винесення на голосування в сесійний зал новий законопроект "Про концесії". Раніше Президент України Петро Порошенко, перебуваючи в Одеській області, заявив, що буде домагатися винесення законопроекту "Про концесії" на голосування парламенту як невідкладного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram