ГоловнаСвіт

Що спільного між російською ядерною зброєю в космосі і допомогою Україні

Сьогодні, 15 лютого, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван проведе брифінг для лідерів Конгресу від обох партій з питання, що стосується певної небезпеки для США. Напередодні, 14 лютого, конгресмен Майк Тернер, голова комітету з розвідки Палати представників, заявив, що існує серйозна загроза національній безпеці США, і закликав Білий дім розсекретити інформацію про неї, «щоб США та їхні союзники могли відкрито обговорити, як реагувати». 

Про яку загрозу йдеться і як вона стосується України? 

Конгресмен Майк Тернер
Фото: EPA/UPG
Конгресмен Майк Тернер

Конгресмен Тернер не повідомив жодних подробиць небезпеки, однак, за інформацією джерел The Washington Post та ABC, йдеться про нові спроможності Росії в космосі, зокрема, використання енергії від ядерних вибухів для виведення з ладу супутників

Така зброя може знищити чи пошкодити військові й цивільні супутники, які США та їхні союзники використовують для комунікації та збору даних. «Зараз Сполучені Штати не мають можливості протистояти такій зброї та захистити свої супутники», — повідомило видання The New Tork Times з посиланням на колишнього чиновника. 

Росія є учасницею Договору про космос 1967 року, який забороняє розміщувати в космічному просторі ядерну зброю чи будь-яку іншу зброю масового знищення. Однак після повномасштабного вторгнення в Україну Москва поступово виходить із безпекових домовленостей, які свого часу підписала зі США й НАТО. Зокрема, у травні минулого року РФ денонсувала Договір про звичайні збройні сили в Європі, а в листопаді 2023-го відкликала ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

За інформацією CNN, розвідка США поінформувала Конгрес про наміри Росії розгорнути ядерну протисупутникову систему в космосі. Вона ще на стадії розробки й не виведена на орбіту.

Cпікер Палати представників Конгресу Майк Джонсон
Фото: EPA/UPG
Cпікер Палати представників Конгресу Майк Джонсон

Спікер Палати представників, республіканець Майк Джонсон заявив журналістам, що про загрозу відомо щонайменше із січня і причин для тривоги немає. 

Конгресмен-демократ Джим Гаймс, член комітету з розвідки, зазначив, що інформація від розвідки важлива, однак не дає підстав для паніки. 

Здивований заявою конгресмена Майка Тернера і Джейк Салліван: «Ми запланували на завтра (четвер. — LB.ua) брифінг для членів Палати представників «Банди восьми» (неформальна назва групи, до якої входять лідери обох партій у Сенаті й Палаті представників, а також чільні представники республіканців і демократів у комітетах з розвідки обох палат. «Банду восьми» американські розвідки інформують з важливих питань національної безпеки. — LB.ua). Тож я трохи здивований, що конгресмен Тернер виступив публічно перед офіційною зустріччю». 

Співрозмовники американських медіа в Конгресі припускають, що алярмістська заява голови комітету з розвідки зумовлена не так страхом через можливу активність росіян у космосі, як спробою спонукати Палату представників схвалити пакет допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню, який уже погодив Сенат США. Майк Тернер — один з тих представників Республіканської партії в нижній палаті Конгресу, котрі  послідовно виступають за підтримку України. 

Майк Тернер очолював делегацію Конгресу США під час візиту до України в лютому 2024 року
Фото: twitter.com/USAmbKyiv
Майк Тернер очолював делегацію Конгресу США під час візиту до України в лютому 2024 року

Колишній глава апарату Трампа в Білому домі й чинний представник його команди Мік Малвані сказав The Hill, що «приголомшений» заявою Тернера.

«Я абсолютно приголомшений сьогоднішнім коментарем Майка Тернера і намагаюся зрозуміти, чого доброго він намагався досягти. Майк Тернер не має причин робити це. Якби було справді серйозно й очевидна та реальна небезпека, то ви точно не хотіли б, щоб це стало відомо публіці. Майк Тернер хоче більше грошей для України, і він вирішив зробити це, щоб налякати людей, щоб вони проголосували за це», — припустив Малвані. 

Майк Тернер є членом Палати представників Конгресу США з 2002 року, представляє штат Огайо. Він один з найдосвідченіших конгресменів. Фокусується на безпековій політиці й розвитку міст (з 1994-го по 2002-й — мер Дейтона, поруч з яким розташована база ВПС США Райт-Петтерсон). Працював у комітеті з питань збройних сил, комітеті у справах ветеранів, з 2018-го — член постійного спеціального комітету Палати представників США з питань розвідки. 

Разом з іншими членами комітету з розвідки допитував президента Дональда Трампа у так званій «українській справі» 2019 року, коли представники Демократичної партії звинуватили лідера США в тому, що він схиляв Володимира Зеленського до розслідування проти Джозефа Байдена, погрожуючи скасуванням допомоги Україні. 

Президент Трамп тоді схвально оцінив допит у Конгресі, а Майк Тернер зазначив, що розмова між Трампом і Зеленським була «ненормальною», однак не є підставою для імпічменту. 

Згодом Тернер робив кілька заяв на користь Дональда Трампа, зокрема, захищав його у справі про неналежне зберігання секретних документів.

Сергій Мельник, журналіст-міжнародник
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram