ГоловнаСвіт

У Росії оголосили офіційні підсумки референдуму щодо поправок до Конституції

Ненецький автономний округ - єдиний, де більшість жителів проголосувала проти.

У Росії оголосили офіційні підсумки референдуму щодо поправок до Конституції
Фото: EPA/UPG

У Росії за поправки до Конституції, які обнуляють президентські терміни президента РФ Володимира Путіна, проголосували 77,9% учасників референдуму. Проти віддали голоси 21,2%, пише РБК із посиланням на дані ЦВК. Опрацьовано всі 100% бюлетенів.

Єдиним округом, більшість населення якого проголосувало проти, став Ненецький автономний округ. Понад 55% його жителів не підтримали зміни до Конституції.

При цьому Росія проводила голосування й на території окупованого Криму. Так звана влада заявила, що Кримський півострів став одним із регіонів із найбільшою підтримкою правок – понад 90%. У Чечні за них проголосували 97%, у Туві – 96%.

Явка по Росії склала 67,9%, у Криму – 81%.

Нагадаємо, що Європейський Союз не визнає проведення Росією на території Криму референдуму про внесення поправок до російської Конституції. 25 червня в Росії стартував референдум щодо нових поправок до Конституції, що дозволяють Володимиру Путіну обнулити свої президентські терміни і брати участь у наступних виборах глави держави у 2024 році. Референдум тривав до 1 липня.

Серед ключових змін: підпорядкування главі Кремля вищої виконавчої влади, місцевого самоврядування, Конституційного суду і всіх без винятку силових органів. Також у представленому на голосування проєкті Основного закону РФ закріплюються поняття бога, єдино можливого соціального союзу між чоловіком і жінкою і фактичне переслідування за відмову від Державного трактування подій Другої світової війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram