ГоловнаСвіт

Євросоюз не визнає проведення в Криму російського референдуму про поправки до Конституції

ЄС залишається незмінним у своїй підтримці територіальної цілісності та суверенітету України.

Євросоюз не визнає проведення в Криму російського референдуму про поправки до Конституції
Перед репетицией парада Победы на Красной площади в Москве, 17 июня 2020.
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз не визнає проведення Росією на території Криму референдуму про внесення поправок у російську Конституцію. Про це повідомив представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Пітера Стано, передає "Інтерфакс-Україна".

"ЄС не визнає незаконну анексію Кримського півострова Росією, що є порушенням міжнародного права. Тому ЄС не визнає проведення голосування Росією на території півострова, який є частиною України", - заявив він.

Стано також зазначив, що "аналогічно власники російських паспортів, виданих у районах, які на цей час не перебувають під контролем українського уряду, усупереч Мінській угоді, не повинні брати участі у виборах, організованих Російською Федерацією".

Він підсумував, що Європейський Союз залишається незмінним у своїй підтримці територіальної цілісності і суверенітету України.

Нагадаємо, 25 червня в Росії стартував референдум щодо нових поправок до Конституції, що дозволяють Володимиру Путіну обнулити свої президентські терміни і брати участь у наступних виборах голови держави в 2024 році. Референдум тривав до 1 липня. При цьому країна-окупант проводила голосування і в Криму.

Раніше Держдума проголосувала за нові конституційні правки, Конституційний суд РФ їх розглянув у прискореному порядку, а Володимир Путін підписав відповідні зміни. Таким чином, відразу після оголошення ЦВК результатів референдуму, оновлена Конституція Росії набуде чинності.

Голосування за поправки мало відбутися ще 22 квітня, але його відклали через коронавірус.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram