ГоловнаСвіт

Генерал США розповів, що має зробити Україна в разі агресії Росії

Серед головного - налагодження якісного обміну розвідданими з сусідніми країнами.

Генерал США розповів, що має зробити Україна в разі агресії Росії
Генерал-лейтенант Бен Ходжес, командующий армией США в Европе, выступает на пресс-конференции в Киеве, 21 января 2015
Фото: EPA/UPG

Для протидії можливому наступу сил Російської Федерації на південні рубежі України цієї осені командування ЗСУ й українські силові відомства повинні зміцнити позиції і підготуватися до відбиття атаки.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua заявив генерал-лейтенант, екскомандувач Збройними силами США в Європі Бен Годжес.

"Поліпшуйте спостереження за допомогою комбінування дронів. Щоб спостерігати за тим, що відбувається, використовуйте радіоелектронну розвідку. Ви не хочете створювати проблему, ви не хочете, щоб уся армія була в стані підвищеної бойової готовності. Це не є можливим", - сказав він.

За словами американського генерала, українське командування повинно відразу тверезо оцінити, які є можливості з протидії противнику на півдні країни.

"Я припустив би, що ВМС України думають про те, як вони захищають морські порти й узбережжя країни. Я вважаю, що українські ВПС думають, як би вони відреагували, якби, наприклад, російські вертольоти летіли з Криму в бік Новокаховки", - зазначив Годжес.

Водночас, на його думку, вже зараз необхідно потурбуватися про захист усіх мереж зв'язку від можливих кібератак. Генерал вважає, що під час розгортання російських військових навчань "Кавказ - 2020" українським фахівцям необхідно найбільше стежити за наявністю медичного транспорту та обладнання у противника.

"Я також уважно стежив би за військово-медичною підготовкою противника. Якщо це просто чергові навчання, то ви не побачите медичного забезпечення у великих кількостях. Якщо ж «Кавказ-2020» - більше, ніж просто навчання, то буде чимало профільних медспеціалістів", - сказав Годжес.

Він підкреслив, що головне, на його думку, - це налагодження багатосторонньої співпраці та ефективного обміну розвідувальними даними з сусідніми країнами.

"Я рекомендував би Україні дуже ретельно працювати над налагодженням обміну розвідданими з Грузією, Румунією, Молдовою, іншими сусідніми країнами. У Білорусі буде свій інсайд, у Молдови, у низки інших держав. На це необхідно звернути особливу увагу", - сказав генерал.

Нагадаємо, раніше Годжес припустив, що у вересні Росія може захопити дамбу в Херсоні, щоб дозволити воді повернуться до Криму. За його словами, півострів дуже важливий для Москви, адже саме з портів окупованого Криму російські кораблі вирушають на підтримку злочинних режимів у Сирії та Лівії.

Наступним агресивним кроком РФ, за його словами, может стати Одеса. При цьому, вважає американський генерал, Захід на агресію РФ може не відреагувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram