ГоловнаСвіт

Захід може не відповісти на агресію Москви цієї осені, - Бен Годжес

Кремль проводить дезинформаційну кампанію на Півдні України.

Захід може не відповісти на агресію Москви цієї осені, - Бен Годжес
Бен Ходжес
Фото: stripes.com

Існує чимало ідеальних умов, що дозволяють Росії напасти на Україну вже цієї осені. При цьому Захід на агресію РФ може не відреагувати.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua повідомив генерал-лейтенант, екскомандувач Збройними силами США в Європі Бен Годжес.

"Я б не хотів вживати тут вираз «ідеальний шторм». Втім, існує чимало ідеальних умов, щоби Кремль вирішив: можна провести наступ (проти України, – LB.ua), на який Захід не зможе відреагувати належним чином", – сказав він.

Годжес нагадав, що Москва може скористатися військовими навчаннями "Кавказ – 2020" для прикриття агресії в Херсонській області. За його словами, починаючи з вересня, Європа і США будуть відвернені внутрішніми проблемами, їм буде складніше реагувати на російську агресію.

"Під час навчань у Росії з'являється медичний транспорт, маневреність всього, що їй може знадобиться, центр управління військами. І додайте до цього всього той факт, що Європа і Сполучені Штати відволіклись, що їм просто не до вас. У вересні 2020 року будуть у розпалі президентські вибори в Америці. Багато поставляться упереджено до будь-якої наданої інформації про події у вашому регіоні", – зазначив Годжес.

Водночас генерал підкреслив, що зараз на Півдні України проводиться масштабна інформаційна атака, здатна підірвати ситуацію в Україні.

"Нині на Півдні України, особливо в Херсонській області йде масштабна інформаційна кампанія, де сили, підтримувані Росією, заявляють про гуманітарну кризу, намагаються підірвати довіру місцевого населення до українського уряду", – сказав він.

Годжес наполягає, що не варто легковажно ставиться до російських військових навчань "Кавказ – 2020", тому що вони можуть проводиться "для присипляння пильності".

"Деякі можуть подумати: у нас є можливості засікти російські пересування, вони в нас на очах, це всього якісь чергові навчання. Однак усе це може бути використано для присипляння уваги", – додав він.

Нагадаємо, раніше Годжес допустив, що у вересні Росія може вторгнутися в Херсонську область і захопити дамбу в Херсоні, щоби дозволити воді повернуться до Криму. За його словами, півострів дуже важливий для Москви, адже саме з портів окупованого Криму російські кораблі вирушають на підтримку злочинних режимів у Сирії та Лівії.

У кінці червня повідомлялося, що американські військові з Німеччини перекинутий у Східну Європу. Ці зміни, за словами представників Пентагону, будуть служити однозначним попередженням російському президенту Володимиру Путіну, чиї військові амбіції були підтверджені анексією українського Криму у 2014 році.

У яку саме з європейських країн можуть бути перекинуті військові з Німеччини, не уточнювалася, але президент США Дональд Трамп, зустрічаючись із польським президентом Анджеєм Дудою, говорив про американську присутність в Польщі

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram