ГоловнаСвіт

Трамп скорочує кількість американських військових у Німеччині, - WSJ (оновлено)

За даними видання, президент розпорядився вивести з країни 9,5 тис. військових.

Трамп скорочує кількість американських військових у Німеччині, - WSJ (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп наказав скоротити чисельність американського військового контингенту, який перебуває в Німеччині. Про це пише The Wall Street Journal, посилаючись на високопоставленого чиновника США.

Зараз на території ФРН розміщені 34,5 тис. американських військових. Як стверджують співрозмовники видання, Трамп наказав Пентагону скоротити це число на 9,5 тис.

Крім того, глава держави розпорядився обмежити кількість американських військовослужбовців, які одночасно перебувають у Німеччині, до 25 тис. осіб замість допустимих зараз 52 тис.

Джерело WSJ, ознайомлене з рішенням Трампа, розповіло, що скорочення військового контингенту, дислокованого у ФРН, обговорюється в Білому домі з вересня минулого року і ніяк не пов'язане з рішенням німецького канцлера Ангели Меркель не брати участі у зустрічі G7, яку Трамп хотів організувати у Вашингтоні наприкінці червня.

Оновлення. Як повідомляє DW, у Німеччині негативно відреагували на можливе виведення американських військ.

Експерт Християнсько-демократичного союзу з питань зовнішньої політики, голова комітету Бундестагу з питань зовнішньої політики Норберт Рьоттген заявив, що таке значне скорочення контингенту США у Німеччині "з будь-якої точки зору було б дуже прикрим".

Він не бачить об'єктивних причин для такого рішення Вашингтона. "У Німеччині раді американським солдатам, їх розміщення у нас вкрай важливе для координації міжнародної військової присутності США", - підкреслив Рьоттген. Він також зазначив, що співпраця з американським контингентом у Німеччині йде найкращим чином, і це неодноразово підтверджувалося військовослужбовцями США.

Ще один депутат Бундестагу від ХДС Андреас Нік назвав ймовірне рішення про скорочення чисельності американського контингенту у Німеччині "чисто політичним". Про це, за його словами, серед іншого, свідчить той факт, що Пентагон досі не зробив жодної офіційної заяви у зв'язку з цим, а запити від ЗМІ переадресує в Білий дім.

Нік підкреслив, що більшість американських військових, які базуються у Німеччині, орієнтовані не на захист території, а виконують завдання в рамках НАТО і військових операцій США в усьому світі.

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкин в свою чергу назвав рішення Трампа "зовсім неординарним, навіть на тлі інших".

"Якщо це своєрідне "покарання" для Меркель, яка відмовилася їхати на саміт "сімки" у США, то це просто сумно. Якщо це додатковий крок, щоб "підтягти" Путіна в антикитайський альянс, то це реальна проблема для трансатлантичної солідарності", - написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, минулого тижня американський лідер повідомив, що вирішив перенести саміт на вересень і планує запросити на нього Росію.

Влітку минулого року Трамп пообіцяв збільшити контингент США в Польщі у півтора разу. Тоді президент говорив, що для цього частина американських військових будуть перекинуті з Німеччини. На зустрічі з Трампом у Вашингтоні президент Польщі Анджей Дуда пояснив прохання надіслати додаткові американські військові підрозділи, щоб зміцнити захист від російської загрози. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram