ГоловнаСвіт

Генерал США Годжес: Україна, Сирія і Лівія - це один театр бойових дій для Росії

Кампанія в Лівії і в Сирії стала можливою завдяки анексії Криму.

Генерал США Годжес: Україна, Сирія і Лівія - це один театр бойових дій для Росії
Бен Ходжес во время Rapid Trident во Львовской области
Фото: Ukrinform

Росія може спровокувати чергову міграційну кризу в Європі – майже мільйон біженців можуть бути переправлені з Лівії на європейський континент.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua повідомив генерал-лейтенант, екскомандувач Збройними силами США в Європі Бен Годжес.

"Якщо ми нічого не зробимо, щоби порушити або обмежити їхні дії в Лівії… Ми отримаємо додатковий мільйон біженців із Лівії до Європи. Точно так, як ми отримали більше ніж три мільйони біженців із Сирії в Туреччині і в європейських країнах. Це не було випадковістю, усе було задумано. Ми називаємо таке явище «зброєю масової міграції». Адже воно має дестабілізуючий вплив на ЄС, на взаємини між європейськими країнами. І я очікую, що Росія продовжить використовувати цей фактор", – сказав генерал.

Водночас, він зазначив, що Україна, Сирія, Лівія – це один театр бойових дій. За його словами, агресія РФ у Лівії стала можливою лише завдяки захопленню Криму Росією у 2014 році.

"Мені видається, що зараз увага Кремля сконцентровано на Чорному морі і східному Середземномор'ї, на Лівії та на Сирії. Усе це – один театр бойових дій. Усе це взаємопов'язано. Те, що росіяни зараз роблять у Лівії, стало можливим завдяки їхній акцій у Сирії, завдяки наявності військово-морської й авіабази. А цього б усе не було без наявності вихідної точки (мається на увазі Крим, – LB.ua) у Чорному морі", – пояснив Годжес.

Генерал упевнений, що при потуранні Заходу Москва й далі надаватиме підтримку бунтівному генералу Хафтару, а також тиснутиме на європейські нафтові компанії в Лівії.

Нагадаємо, Годжес допускає, що у вересні Росія може захопити дамбу в Херсоні, щоби вода повернулася до Криму. За його словами, півострів дуже важливий для Москви, адже саме з портів окупованого Криму російські кораблі вирушають на підтримку злочинних режимів у Сирії та Лівії. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram