ГоловнаСвіт

Сенат США розгляне запровадження санкцій проти Китаю через пандемію коронавірусу

Пропонується заморозити китайські активи і заборонити в'їзд у Штати офіційних осіб із КНР.

Сенат США розгляне запровадження санкцій проти Китаю через пандемію коронавірусу
Фото: EPA/UPG

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем подав до Сенату США законопроєкт про введення санкцій проти Китаю за відмову співпрацювати при з'ясуванні причин виникнення пандемії коронавірусу. Про це повідомили в пресслужбі політика.

Згідно з проєктом закону, Китай за 60 днів зобов'язаний надати всі необхідні дані для розслідування причин виникнення коронавірусу, які ведуть США й інші країни. Інакше США заморозять китайські активи, введуть заборону на в'їзд для офіційних осіб із КНР, а також заборонять американським фінансовим інститутам кредитувати і страхувати китайських бізнесменів.

"Китай відмовляється дозволити міжнародному співтовариству піти в лабораторію м Ухань для розслідування. Вони відмовляються дозволити слідчим вивчити, як почався цей спалах. Я переконаний, що Китай ніколи не буде співпрацювати із серйозним розслідуванням, якщо його не змусять це зробити. Цей жорсткий законодавчий акт накладе санкції на Китай доти, поки він не почне співпрацювати зі слідчими", – заявив сенатор.

Він звинуватив Китай у смерті більш ніж 80 000 американців і втраті робіт мільйонами осіб через нездатність стримати вірус. Сенатор Джим Інгоф, коментуючи законопроєкт заявив, що він змусить Китай "надати повний звіт про події, що призвели до цього руйнівного спалаху".

Нагадаємо, раніше Держсекретар США Майк Помпео відновив агресивну критику на адресу Китаю, звинувативши його в смерті сотень тисяч людей від коронавірусу і знову зажадав, щоби влада КНР поділилися інформацією про спалах захворювання.

Раніше Помпео заявив, що у Вашингтоні мають достатньо свідчень, які вказують на те, що коронавірус почав поширюватися по світу з лабораторії в Ухані. Чи було це навмисно або випадково, держсекретар не конкретизував. В Ухані відкидають будь-які припущення про те, що місцевий інститут вірусології є джерелом пандемії.

Проте, Китай відмовився допустити експертів ВООЗ до розслідування виникнення інфекції. Влада країни заявила, що вважає важливішим завданням перемогти пандемію, а не направляти міжнародних фахівців для розслідування обставин появи вірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram