ГоловнаСвіт

Нетаньягу вдалося сформувати уряд Ізраїлю

Коаліційну угоду підписано між "Лікудом" і ШАС.

Нетаньягу вдалося сформувати уряд Ізраїлю
Фото: EPA/UPG

У середу, 13 травня, лідер партії "Лікуд" Беньямін Нетаньягу офіційно повідомив президента Ізраїлю Реувена Ривліна і спікера Кнесету, що йому вдалося сформувати уряд.

У листі, адресованому спікерові Бені Ганцу, він також попросив зібрати пленарне засідання Кнесету, newsru.co.il.

До цього було підписано коаліційну угоду між "Лікудом" і ШАС, що дозволяє релігійній партії призначити на пост міністра людину, яка не входить до Кнесету.

Відомо, що новим міністром релігій стане рабин з Ашкелона Яаков Авітан. За інформацією телеканалу "Кешет-12", в угоду внесено параграф, згідно з яким на вимогу ШАС до закону про призов буде внесено поправки, і тільки після цього нову редакцію закону буде передано на затвердження Кнесету.

Крім того, ввечері Беньямін Нетаньягу зробив спробу домовитися з Нафталі Беннет про входження в коаліцію партії "Яміна", але вона не увінчалася успіхом. Після закінчення телефонної розмови Нетаньягу і Беннета партії "Лікуд" і "Яміна" обмінялися взаємними звинуваченнями.

Нагадаємо, що в Ізраїлі цілий рік триває політична криза, за час якої вже тричі відбулися парламентські вибори.

У квітні 2019 року "Лікуд" Беньяміна Нетаньягу та "Кахоль Лаван" Бені Ганца отримали по 35 мандатів, право формувати уряд надали Нетаньягу, а коли йому це не вдалося, Кнесет проголосував за саморозпуск.

У вересні 2019 року "Кахоль Лаван" переміг з перевагою в один мандат над "Лікудом": 33 проти 32. Цього разу можливість сформувати уряд була і в Нетаньягу, і в Ганца, але обидва з завданням не впоралися.

У березні 2020 року "Лікуд" отримав 36 мандатів, а "Кахоль Лаван" - 33.

70-річний Беньямін Нетаньягу займає пост прем'єр-міністра Ізраїлю з 2009 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram