ГоловнаСвіт

Влада КНР заявила, що головне - перемогти коронавірус, а не направляти експертів для з'ясування причин його виникнення

Раніше Китай відмовився допустити представників ВООЗ до розслідування.

Влада КНР заявила, що головне - перемогти коронавірус, а не направляти експертів для з'ясування причин його виникнення
Фото: EPA/UPG

Влада КНР вважає нагальнішим завданням перемогти пандемію коронавірусу COVID-19, а не направляти міжнародних експертів до Китаю для розслідування обставин виникнення вірусу.

Про це заявив на онлайн-брифінгу постпред КНР при відділенні ООН у Женеві Чень Сюй, передає "Інтерфакс-Україна".

"Вищий пріоритет зараз – сконцентруватися на боротьбі з епідемією, поки ми не доб'ємося остаточної перемоги", – відповів він на питання, чи слід експертам Всесвітньої організації охорони здоров'я очікувати запрошення до Китаю для розслідування деталей тваринного походження вірусу.

"Щодо того, чи буде таке запрошення і в якій формі, нам потрібно, щоби були чітко розставлені пріоритети, і з іншого боку, нам потрібна правильна атмосфера", – пояснив Чень Сюй.

Він заявив, що в нинішніх умовах необхідно правильно розподіляти ресурси, а також "вести гонку з часом" для порятунку якомога більше життів. "Мова не про те, що ми не терпимо будь-яких розслідувань, пошуків або оцінок", – додав Чень Сюй.

Він також назвав "абсурдними та смішними" спроби політизувати проблему коронавірусу.

Нагадаємо, Китай відмовився допустити експертів ВООЗ до розслідування виникнення коронавірусу. Раніше ВООЗ заперечувала лабораторне походження коронавірусу SARS-CoV–2. Повідомлялося, що вірус має тваринне походження й не піддавався маніпуляціям або створенню в лабораторії.

Лондонська газета The Daily Telegraph з посиланням на 15-сторінкову доповідь, підготовлену розвідувальним альянсом "П'яти очей" ("Five Eyes"), до якого входять спецслужби США, Великобританії, Канади, Австралії та Нової Зеландії, повідомила, що Китай навмисно приховував або знищував докази спалаху коронавірусу в провінції Ухань наприкінці 2019 року.

Держсекретар США Майк Помпео в інтерв'ю телеканалу ABC News заявив, що у Вашингтоні мають достатньо свідчень, які вказують на те, що коронавірус почав поширюватися по світу з лабораторії в Ухані. Помпео утримався від відповіді на питання про те, чи було поширення вірусу навмисним або випадковим.

В Ухані відкидають будь-які припущення про те, що місцевий інститут вірусології є джерелом пандемії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram