ГоловнаСвіт

AP: Китай замовчував дані про коронавірус, щоб запастися масками

Американці помітили атипові дані в торгівлі засобами індивідуального захисту.

AP: Китай замовчував дані про коронавірус, щоб запастися масками
Фото: EPA/UPG

У США вважають, що Китай замовчував дані про коронавірус, щоби виграти час і запастися засобами індивідуального захисту. Про це пише AP з посиланням на доповідь Міністерства внутрішньої безпеки США (DHS).

У документі, які має гриф "для службового користування", стверджується, що китайська влада майже весь січень навмисне приховували від світу серйозність загрози коронавірусу. Водночас Китай збільшив імпорт і скоротив експорт предметів медичного призначення.

Ці дії влади Китаю теж намагалися приховати, "заперечуючи наявність експортних обмежень, заплутуючи й затримуючи надання своїх торгових даних".

За даними DHS, з імовірністю 95 % Китай відхилився від норми закупівлі та продажу медичних масок, халатів і рукавичок.

Нагадаємо, що спалах нового коронавірусу почався на території Китаю наприкінці 2019 року. Китай повідомив Всесвітню організацію охорони здоров'я про нову хворобу лише 31 грудня 2019 року, а її збудника визначили як новий коронавірус 8 січня.

Західні спецслужби вважають, що Пекін ще на початку грудня 2019 року мав докази передачі інфекції від людини до людини, проте заперечував цей факт аж до 20 січня. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram