ГоловнаСвіт

У Латвії через зниклий дрон обмежили повітряний простір

Над аеропортом "Рига" "повітря" закрите, літаку SmartLynx довелося сісти у Талліні.

У Латвії введені обмеження на використання повітряного простору через неконтрольован безпілотний літальний апарат, який зник напередодні, пише Delfi.

Фото: twitter.com/LV_CAA

Міністр сполучення країни Таліс Лінкайтс повідомив, що через зниклий дрон довелося закрити повітряний простір міжнародного аеропорту "Рига".

Обмеження на використання повітряного простору країни на висоті до 5950 метрів Агентство цивільної авіації Латвії запровадило 3 травня.

Влада поширила фото і відео дрону, зв'язок з яким було загублено 2 травня під час тестового польоту. Його розміри - 5,5 метра на 3,5 метра, вага становить 26 кг, швидкість польоту - приблизно 70 км/год. Пального йому має вистачити приблизно на 90 годин. Апарат може переміщатися колами або по прямій.

Фото: twitter.com/LV_CAA

Останнім можливим місцезнаходженням дрона були околиці Бауска й Адажі. Усіх, хто міг помітити апарат у небі, попросили зв'язатися з координаційним центром.

Як пише Delfi, в агентстві розглядають різні сценарії розвитку подій, у тому числі допускається, що дрон вже приземлився. Також влада попередила сусідні держави на випадок, якщо апарат перетне кордон.

Керівник аеропорту "Рига" з комунікації Лаура Карніте підтвердила агентству LETA, що через інцидент з дроном літак авіакомпанії SmartLynx, який летів за маршрутом Урумчі - Рига, здійснив незаплановану посадку у Талліні.

У зв'язку з пандемією міжнародні авіаперевезення у столиці Латвії не здійснюються, окрім деяких заздалегідь узгоджених пасажирських і вантажних рейсів.

Зниклий апарат належить компанії з виробництва дронів UAVFactory. Як розповів представник компанії Євген Шильников, зв'язок з дроном зник, коли безпілотник повільно переміщався на висоті понад 200 метрів. Зазвичай у таких випадках у дрона спрацьовує функція автоматичного вимкнення двигуна, однак цього разу система дала збій. У компанії попросили вибачення за завдані незручності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram