ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Коронавірус. Відповіді на поширені питання

Що робити, якщо захворів і хочеш знати, чи це не коронавірус? Де зробити тест? Де взяти маску, щоб сходити в магазин? LB.ua відповідає на найпопулярніші запитання про коронавірус. Текст постійно оновлюється.

Які симптоми коронавірусу?

Симптоми можуть бути різні, а в частини людей вірус протікає взагалі безсимптомно (проте вони також є заразними для інших). Найпоширеніші симптоми – лихоманка, сухий кашель, задишка. Якщо ви відчуваєте ці симптоми, негайно телефонуйте своєму сімейному лікарю або - якщо почуваєтеся погано - в швидку. Бригада екстреної медичної допомоги прийме рішення або про госпіталізацію, або про забір матеріалу для проведення аналізу. Результат буде за кілька днів.

За інформацією британського Telegraph, втрата нюху (аносмія) та смаку (агевзія) може бути симптомом Covid-19. Президент британської асоціації отоларингологів Нірмал Кумар зазначив, що “В молодих пацієнтів немає таких симптомів як лихоманка або кашель, але в них може бути лише втрата нюху та смаку. Це означає, що віруси “перебувають” в носі”.

Причиною заяви стали дослідження в Південній Кореї, Китаї та Італії, де приблизно у третини пацієнтів з лабораторно підтвердженим діагнозом Covid-19 лікарі виявляли зниження або зникнення нюху.

Також залишаємо вам номери гарячих ліній: Міністерство охорони здоров'я – 0-800-505-201; Центр громадського здоров'я: +38 (044) 425 43 54.

В Києві є сім лікарень, які готові прийняти хворих: Олександрівська лікарня на Шовковичній, Київська міська лікарня №4, Київська міська клінічна лікарня №9, Київська міська дитяча лікарня №1, Київська міська дитяча лікарня №2, Київська міська дитяча інфекційна лікарня, Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини на вулиці Героїв Сталінграда. Загалом в Україні є 757 відділень інтенсивної терапії на 5 581 ліжко, які готові до лікування пацієнтів, інфікованих новим типом коронавірусу.

Де можна зробити тест на коронавірус?

Є два різновиди тестів - експрес-тести, які визначають наявність антитіл до віруса і є інформативними на 5-7 день після інфікування, і тестування методом ПЛР (тест на полімеразну ланцюгову реакцію, який проводиться в лабораторії та дозволяє достовірно визначити наявність вірусу в організмі за 1-2 після інфікування).

Призначити проведення тесту за державний кошт має лікар, проте в приватних клініках можна зробити тест і з бажанням пацієнта. 

LB.ua обдзвонив приватні клініки і лабораторії та дізнався, скільки коштує сьогодні аналіз на коронавірус (інформація станом на 14 квітня).

Фото: EPA/UPG

Отже, у приватній клініці “Медіком” консультація лікаря коштує 669 гривень, експрес-тест 850 гривень, якщо тест позитивний, у клініці беруть аналізи методом ПЛР, за що додаткова оплата 180 гривень. Сумарно візит до приватної клініки “Медіком” коштуватиме 1699 гривень.

У “Добробуті” експрес-тест з консультацією лікаря коштує 1505 гривень, а ПЛР-тест – 2520.

В приватній клініці “Доктор Сем” роблять лише експрес-тест – його ціна 1000 гривень плюс 630 за консультацію терапевта: “Це американські тести, вони показують наявність або відсутність імуноглобулінів не лише в тих, хто зараз хворий, а й у тих, хто міг вже перехворіти, – пояснили LB.ua в клініці. – Може вірус у вас вже був, ви знатимете і зможете спокійно ходити принаймні до осені”.

У приватній клініці “Борис” експрес-тест з консультацією лікаря коштуватиме 906 гривень – з них 610 за консультацію терапевта та 80 гривень за захисний костюм. ПЛР-тест безкоштовно, якщо лікар вирішить, що його потрібно зробити. Або 1800 грн за бажанням пацієнта.

В “Оксфорд-медікал” ПЛР-тест зроблять лише після онлайн-консультації з лікарем. Якщо симптоми коронавірусу в пацієнта є, бригада виїжджає на дім та робить тест. Ціна питання – 490 гривень за консультацію та 2650 за ПЛР-тест.

У “Клініці Святої Параскевії”,“Гармонії здоров’я” та лабораторії "Сінево" LB.ua повідомили, що тестування на коронавірус не проводять. 

Медичний центр ЄвроЛаб до 24-го квітня на карантині.

Лабораторія “Діла” робить ПЛР-тест вдома, перед тим фіксуючи інформацію про сімейного лікаря пацієнта. Результати аналізу будуть за 24 години, ціна – 2400 гривень.

Всі приватні клініки та лабораторії зобов'язані повідомляти Центр громадського здоров’я про проведені тестування та їх результати.

Фото: Макс Требухов

Що передбачає карантин?

В Україні діє карантин як мінімум до 24-го квітня (але, швидше за все, його подовжать). Це означає, що:

- працюють лише аптеки, продуктові та господарчі магазини, решта магазинів - закриті;

- у Києві в аптеках і тих магазинах, які залишилися, відвідувачі мають дотримуватися між собою відстані 10 метрів. Для цього встановлюється черга на вхід. Всі відвідувачі та співробітники, які контактують з відвідувачами, мають бути в масках. В невеликі магазини пускають здебільшого лише по одному клієнту;

- працюють поштові відділення, всі працівники та відвідувачі також мають бути в масках; 

- гуляти на дитячих та спортивних майданчиках заборонено;

- закриті ринки та вокзали - Укрзалізниця скасувала всі пасажирські, міжміські та приміські поїзди;

- заборонене міжміське й міжобласне сполучення автобусами;

- з вечора 17 березня і мінімум до 3-го квітня не працюватиме метро в Києві, Харкові та Дніпрі.

- також з 23 березня заборонені поїздки в наземному транспорті для всіх, крім медичних працівників, рятівників, правоохоронців, працівників ЖКГ, співробітників продуктових магазинів, аптек та стратегічних підприємств. Заходити в громадський транспорт можна лише в масках. Для того, щоб користуватися наземним транспортом, цим категоріям населення треба отримати спецпропуск. Контролювати дотримання цих правил в громадському транспорті буде Національна поліція;

- всі масові заходи заборонено;

- як мінімум в найближчі три тижні в українських містах не працюватимуть торгово-розважальні центри, заклади громадського харчування, музеї, театри та кінотеатри;

- мінімум до 3-го квітня не працюватимуть дитячі садки, школи, університети - навчальний процес відбуватиметься в онлайн-режимі.

Фото: Макс Требухов

Що робити, якщо треба в магазин, а я не можу знайти в продажу маску?

Ніде не написано, що це має бути саме хірургічна маска або що вона має бути зроблена з марлі. Ви можете купити в інтернеті маску з тканини або навіть пошити її самостійно (викройки також є в інтернеті). В крайньому випадку, можна закрити обличчя цупким шаликом, бафом або платком. Як і хірургічна маска, це не захистить вас від вірусу, але захистить оточуючих від вашого кашлю або чхання, а також допоможе виконати правила карантину. Тканинну маску (або шалик, який її замінює) треба змінювати кожні дві години, після цього її необхідно ретельно випрати з милом.

Штраф та пряник

Якщо хтось з пасажирів громадського транспорту буде намагатися порушити правила карантину, водій може викликати поліцію, а поліція - виписати штраф. 

Від вівторка 17 березня в Україні адміністративні та кримінальні провадження за порушення правил карантину. За адміністративні правопорушення - стаття 44.3 - “Порушення правил щодо карантину людей”, штраф передбачатиме від 17-ти до 34-х тисяч гривень; для посадовців - від 34-х до 170-ти тисяч гривень.

Так само, в статті 325 Кримінального кодексу, яка дозволяє притягає до кримінальної відповідальності людей, які порушують санітарні правила та норми щодо запобігання інфекційних захворювань, Верховна Рада збільшила мінімальний штраф в десять разів - з 1700 гривень до 17-51 тисячі. Якщо порушення призвело до загибелі інших, людину чекає позбавлення волі - від 3-х до 8-ми років.

Депутати Верховної Ради ухвалили норми, які мають допомогти українцям прожити карантин. Наприклад, припиняється виплата по іпотеці, але не скасовуються субсидії.

На позачерговому засідання Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу та інших законів про підтримку платників податків: з 1-го березня по 30-те квітня звільняються від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) усі фізичні особи-підприємці, а також ті особи, що займаються незалежною професійною діяльністю. Вводиться також мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок бізнесу. До 1-го серпня цього року “зсувається” впровадження електронних касових апаратів. Так само вводиться особливий режим державних закупівель,відтермінування на подачу електронних декларацій.

Влада пообіцяла контролювати ціни на ліки, а також проголосувала за збільшення зарплати всім медикам, які залучені до боротьби з пандемією хвороби коронавірусу.

Фото: Lb.ua

Для чого потрібен карантин?

Нагадуємо, що новий тип коронавірусу передається повітряно-крапельним шляхом від людини до людини. А це означає, що через чхання, кашель, торкання зовнішніх поверхонь, контакт з людьми в громадському транспорті чи супермаркеті, легко можна “підхопити” ГРВІ чи коронавірус.

Карантин - це спосіб стримування масового поширення нового типу коронавірусу. В світі на сьогодні понад 200 тисяч інфікованих, в Італії епідемія на піку і система охорони здоров’я не справляється з тією кількістю людей, які потребують госпіталізації.

"Інтенсивна терапія переповнена. Кожен апарат вентиляції легенів стає на вагу золота. Персонал виснажений. Медсестри зі сльозами на очах, тому що ми не можемо врятувати всіх. Майже 2 тижні не бачив ні мого сина, ні членів моєї родини, оскільки боюся заразити їх або літню бабусю чи інших родичів з проблемним здоров’ям. Тож будьте терплячі, якщо ви не можете ходити до театрів, музеїв чи спортзалу. Намагайтеся бути милосердними до тих літніх людей, яких ви можете просто винищити. Будь ласка, вислухайте нас, ВИХОДЬТЕ З ДОМУ ЛИШЕ ЗА НЕОБХІДНИМИ РЕЧАМИ. Перекажіть літнім і хворим членам вашої сім'ї – нехай перебувають вдома! Принесіть їм продукти, будь ласка", - звертається до італійців Даніеле Маккіні, лікар з Бергамо.

Діти хворіють на коронавірус?

На жаль, так. Але не так часто і не так важко, як дорослі. В Україні захворіло вже декілька дітей. У Китаї за період з 8-го грудня по 6-те лютого захворіло дев’ятеро немовлят до року. Усі маленькі пацієнти були госпіталізовані, семеро з дев’яти – дівчата. Однак всі вони одужали. Детальніше читайте в нашому тексті “Що нового в коронавірусу? Дані перших наукових досліджень про Covid-2019”.

Летальність від коронавірусу в Італії, дані за віком
Летальність від коронавірусу в Італії, дані за віком

Американський Центр з контролю та профілактики захворювань у США зазначає, що симптоми Covid-19 між дорослими та дітьми схожі. Однак у дітей з підтвердженим Covid-19 зазвичай спостерігаються легші симптоми, ніж у дорослих: лихоманка, нежить та кашель, повідомлялось також про блювання та діарею.

Поки невідомо, чому діти менш схильні до інфікування SARS-CoV-2. Хоча вже є декілька версій. Наприклад, вчені з Техаського університету встановили, що вірус потрапляють в організм людини через білок, який пов’язаний з мембранним рецептором ACE2 (ангиотензинперетворюючим ферментом 2). А він остаточно розвивається в дитячому організмі у 16-18 років. Можливо, тому діти хворіють не так важко, але це поки що лише гіпотеза.

Не вживайте самостійно противірусних препаратів чи антибіотиків

В Україні також є офіційний сайт, на якому зібрана вся найактуальніша інформація про поширення вірусу на території країни та Telegram-канал “Коронавірус_інфо”

Специфічного лікування від коронавірусної інфекції поки не існує. Всі повідомлення про ніби-то ліки від коронавірусу є фейком і спробою нажитися на паніці.

Вчора також з'явилася інформація, що група вчених ідентифікувала 69 ліків і експериментальних сполук, які можуть бути ефективними при лікуванні нового коронавірусу та хвороби COVID-19. Багато ліків і сполук з цього списку вже використовують для лікування інших захворювань. Дослідники вважають, що їх повторне використання може призвести до більш швидких результатів, ніж створення абсолютно нового противірусного препарату. Проте дослідження ще ведуться.

А правда, що ібупрофен шкідливий?

Ні, наразі таких підтверджень немає. По-перше, не займайтесь, будь ласка, самолікування, а зверніться до свого сімейного лікаря та дійте згідно з його рекомендації. Ліків від коронавірусу поки немає, але вже є багато міфів і гіпотез щодо звичних для лікування хвороб - ібупрофену чи парацетамолу.

Наприклад, у Всесвітнітній рганізації охорони здоров’я рекомендувала людям, які хворіють новим типом коронавірусу, уникати вживання Ібупрофену. Представник ВООЗ Крістіан Ліндмайер у коментарі журналістам зазначив, що експерти агентства охорони здоров’я ООН вивчають це питання: “Тим часом ми рекомендуємо вживати парацетамол, а не застосовувати ібупрофен як самолікування. Це важливо”. Він також додав, що якщо Ібупрофен був “призначений медичними працівниками, то, звичайно, їхня справа”.

Раніше, в британському медичному журналі Lancet було висловлено гіпотезу, що фермент, підсилений протизапальними препаратами, такими як ібупрофен, може сприяти й посилювати інфекцію коронавірусу. Хоча, це знову ж таки, припущення.

Фото: Joe Giddens/PA

У матеріалі британського Guardian також є багато думок медичних експертів, які зазначають, що наразі дійсно наукових доказів про те, що “ібупрофен збільшує ризик заразитися коронавірусом або погіршує хворобу Covid-2019”. У Громадській організації охорони здоров’я Англії додають, що немає переконливих доказів того, що прийом ібупрофену шкідливий для інших респіраторних інфекцій”. Водночас, професорка епідеміології Лондонської школи гігієни і тропічної медицини Шарлотта Уоренн-Гаш зазначає, що для лікування таких симптомів, як лихоманка та біль у горлі буде “більш розумним дотримуватися парацетамолу як першого вибору”. А професор у галузі первинної медико-санітарної допомоги в Університеті Саутгемптона Пол Літтл стверджує, що в дослідженні в якому він брав участь, що пацієнти з гострими респіраторними інфекціями (нежить, кашель, біль у горлі) і яким було призначено ібупрофен, а не парацетамол, згодом набагато важче перенесли хворобу, а то й мали ускладнення після неї. Професор Літтл додав, що “якщо ви відчайдушні, особливо якщо не можете заснути вночі, то я взяв одну, - сказав він. В іншому випадку Пол Літтл порекомендував “попотіти або попросити друга/члена сім’ї про парацетамол”.

Чи вже винайшли вакцину?

Не зовсім, поки це випробовувальний період. 18-го березня Всесвітня організація охорони здоров'я заявила про початок випробовувань вакцини від нового типу коронавірусу: "Перше випробування вакцини почалося всього через 60 днів після того, як була досліджена генетична послідовність коронавірусу. Це неймовірне досягнення", – заявив глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус. Раніше, 16-го березня в Сієтлі (США) випробували вакцину на першому пацієнту. Всього в випробуваннях братимуть участь 45 осіб, віком від 18-ти до 55-ти років.

Як поширюється вірус?

Вчені ще вивчають коронавірус SARS-CoV-2, який викликає хворобу Covid-19. На сьогодні вони дійшли висновку, що він поширується повітряно-крапельним шляхом “за допомогою” кашлю та чхання.

Фото: tsn.uа

Коли інфікована людина кашляє/чхає виділяються крапельки слини або слизу. Ці краплі можуть потрапляти на інших людей, які перебувають поблизу. Краплинки можна або безпосередньо вдихнути, або потраплять на руки, а потім людина сама може “перенести” їх, наприклад, наприклад торкнувшись обличчя – рота чи носа. Якщо людина біля вас чхає чи кашляє варто відійти на відстань не менше, ніж 2 метри.

Як довго вірус зберігається на поверхнях?

Як зазначає Harvard Heath Publishing, коронавірус може зберігатись на поверхні доволі довго. Наприклад, на мідній поверхні - до 4-х годин, на картоні - до 24-х, а на пластику та нержавіючій сталі - до двох-трьох діб. Також науковці встановили, що вірус може “зависнути” в повітрі до трьох годин, перш ніж краплинки впадуть і потраплять на поверхню.

Тому важливо пам’ятати, що протирання поверхонь - це не лише миття підлоги чи витирання пилюки. Особливу увагу потрібно приділяти гаджетам за якими працюєте - смартфону, ноутбуку/клавіатурі. Забруднені поверхні треба очищувати спочатку за допомогою миючих засобів і води, а потім - дезінфікувати.

Не забувайте також мити руки впродовж 20-ти секунд з милом та водою після привезення пакетів або після поїздок до продуктового магазину чи інших місць, де ви могли зіткнутися з інфікованими поверхнями.

Як захистити себе?

По-перше, мийте руки милом і користуйтесь антисептиками. Британський “The Guardian” радить змочити руки під проточною водою та наносити мило не тільки на долоні, а й між пальцями та під нігтями. “Проскрабуйте” милом руки не менше 20-ти секунд і тоді змивайте.

При кашлі або чханні закрийте рот і ніс тканиною, після цього викиньте тканину в відро та помийте руки. Якщо ж у вас немає тканини - це не вирок, просто кашляйте або чхайте в лікті, а не на руки. Також пам’ятайте, що захисні маски потрібні носити людям, які вже захворіли. Маски для обличчя дійсно захищають, однак, як пояснює The Guardian, вони не блокують більш дрібні частинки аерозолю, які можуть проходити через матеріал маски та через відкриті очі. 

Що можна їсти?

Все, що вам смакує. Збалансоване харчування – це основа хорошого самопочуття, однак домашні засоби навряд допоможуть запобігти вірусу. Немає жодних доказів, що часник, цибуля, вживання вітаміну С захистять від нового типу коронавірусу. Те саме стосується нібито ефективності нанесення на шкіру ефірних масел, кунжутного масла, колоїдного срібла та стероїдів, тому що якщо вірус вже є всередині вашого організму, зовнішній захист його не знищить, а може ще й викликати подразнення на шкірі. Всесвітня організація з охорони здоров’я також наголошує, що дитяча сеча не є засобом профілактики, як і кокаїн та споживання великої кількості алкоголю.

Фото: Bon Appetit

Банани, апельсини, ківі та інші фрукти/овочі/ягоди можна купувати без зайвого хвилювання, тому що вірус не зберігається на зовнішній шкірці плодів.

Є ще якісь поради?

Звісно! Регулярно провітрюйте та зволожуйте приміщення. Пам’ятайте, віруси “бояться” протягів, це ще означає, що будь-якому вірусу легше поширюватись там, де задуха та пилюка. Пам’ятайте також, що електричні сушки для рук не вбивають вірус, так само як перебування на холоді не загартовує організм до нового типу коронавірусу.

Вікторія ҐуерраВікторія Ґуерра, журналістка, заступниця головного редактора
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram